Τουρκία:Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα παραμένει διχασμένη (video)

Ένα χρόνο μετά τα δραματικά γεγονότα της 15ης Ιουλίου, η Τουρκία θυμάται την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, οι συνέπειες της οποίας συνεχίζουν να επισκιάζουν τις εξελίξεις στη χώρα.

Σε ειδική επετειακή συνεδρίαση του τουρκικού κοινοβουλίου, παρουσία του προέδρου Ερντογάν ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ μιλά για δημοκρατία και ενότητα και ευχαριστεί τον τουρκικό λαό. “Το ότι μπορούμε σήμερα να συνέλθουμε και πάλι εδώ, το οφείλουμε στους 250 ηρωικούς μας μάρτυρες, τους 2.193 ηρωικούς βετεράνους και στον σπουδαίο τουρκικό λαό. Η χώρα σάς ευγνωμονεί”, επεσήμανε.

Κι ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταγγέλλει την αποδυνάμωση του κοινοβουλίου και τη διάβρωση της δημοκρατίας, (μετά την τροποποίηση του Συντάγματος που ενισχύει τις προεδρικές εξουσίες), ο ίδιος ο Ερντογάν με άρθρο του στη βρετανική Γκάρντιαν υπερασπίζεται τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της Τουρκίας και επικρίνει τη στάση των Δυτικών.

“Αντί να εκφράσουν αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μου, ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις και θεσμοί επέλεξαν να περιμένουν και να δούν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Η υποκρισία τους και η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών πλήγωσε βαθιά τον τουρκικό λαό που διακινδύνευσε τα πάντα για να υπερασπιστεί την ελευθερία», σημείωσε.

Τη νύχτα του πραξικοπήματος ο Μετίν Ντογκάν καθηγητής Μαθηματικών έγινε ήρωας όταν ξάπλωσε μπροστά στο τανκς.

“Πίστευα ότι ο κόσμος βρισκόταν σε κατάσταση σοκ. Σκέφτηκα ότι μια μεγάλη χειρονομία θα τους ταρακουνούσε” τόνισε και πρόσθεσε ότι “εάν έβλεπαν κάποιον να συντρίβεται κάτω από το τανκς, ζωντανά στην τηλεόραση, θα κατέκλυζαν τους δρόμους χωρίς δεύτερη σκέψη”.

Ένα χρόνο μετά η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χιλιάδες Τούρκοι πολίτες βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών. Οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 50.000 και οι απολύσεις τις 150.000, εφτά χιλιάδες εκ των οποίων ανακοινώθηκαν την παραμονή της επετείου

Με ανακοίνωσή του ο Φετουλάχ Γκιουλέν καταδικάζει ξανά το πραξικόπημα αλλά και το κυνήγι μαγισσών που έχουν εξαπολύσει οι αρχές.

Η μεγάλη πορεία δημοκρατίας και αλληλεγγύης στην Κωνσταντινούπολη με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, κυρίως οπαδούς του Ερντογάν, δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η Τουρκία παραμένει μια διχασμένη χώρα.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Λήδα Παπαδοπούλου – Παντελής Γκόνος

Σχετική είδηση:ΝΑΤΟ: Απαράδεκτη οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της Δημοκρατίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος