To Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζε να αποκτήσει πρόσβαση σε ραδιενεργές πηγές στη Ρωσία

ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» σχεδίαζαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ραδιενεργές πηγές στη Ρωσία το 2020. Οι πληροφορίες αυτές προήλθαν από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μόσχα.
Η αποκάλυψη έγινε μέσα από την ετήσια έκθεση για το 2020 της Κρατικής Εταιρείας Ατομικής Ενέργειας ROSATOM.

H πληροφορία αρχικά δόθηκε από την Αμερικανική Πρεσβεία στη Μόσχα στο ρωσικό ΥΠΕΞ μέσω διαβαθμισμένου έγγραφου το οποίο περιέχει πληροφορίες για πιθανές προσπάθειες μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης” Ισλαμικό Κράτος ” να βρουν πρόσβαση σε ραδιενεργές πηγές στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον Σεπτέμβριο του 2020.

Μόλις έγινε γνωστή η πληροφορία η ROSATOM σε συνεργασία με τα άντρες της FSB και των υπολοίπων δυνάμεων ασφαλείας, έλαβαν μέτρα για τον έλεγχο της απόδοσης των συγκροτημάτων, των μηχανικών και τεχνικών μέσων φυσικής προστασίας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων των δυνάμεων απόκρισης (κοινή εκπαίδευση για την καταστολή των δράσεων για τους υπό όρους παραβάτες), ενώ «αναλύθηκαν και τα σχέδια αλληλεπίδρασης», αναφέρει η έκθεση.

«Τα αποτελέσματα των ληφθέντων μέτρων επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα των συστημάτων φυσικής προστασίας των βιομηχανικών οργανισμών να παρέχουν αξιόπιστη φυσική προστασία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων κάτι που επισημοποιήθηκε από ανάλογες πράξεις», υπογραμμίζει το έγγραφο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα υλικά που περιέχονται σε πηγές ραδιοϊσοτόπων δεν είναι κατάλληλα για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων. Ωστόσο από αυτές είναι δυνατόν να κατασκευαστεί μια «βρώμικη» βόμβα – ένα υποθετικό πυρομαχικό με συμβατικά εκρηκτικά που περιέχουν ραδιενεργές ουσίες.

Όταν ένα πυρομαχικό πυροδοτείται, το δοχείο με ισότοπα καταστρέφεται, και λόγω του ωστικού κύματος η ραδιενεργή ουσία διοχετεύεται γύρω. Τέτοια όπλα, η χρήση των οποίων θεωρείται μορφή πυρηνικής τρομοκρατίας, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε πραγματικές συνθήκες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος