Το Ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο υπέστη ζημιά λόγω σπασμένου καλωδίου πρόσδεσης

Ένα από τα βοηθητικά καλώδια που υποστηρίζει την πλατφόρμα – δέκτη πάνω από το περίφημο Ραδιοτηλεσκόπιο του Παρατηρητηρίου Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο έσπασε τη Δευτέρα 10 Αυγούστου, προκαλώντας ένα κενό 30 μέτρων στη νοτιοανατολική πλευρά του τεράστιου πιάτου – ανακλαστήρα των 305 μέτρων.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα (UFC), το οποίο διαχειρίζεται την εγκατάσταση του National Science Foundation, το καλώδιο των τριών ιντσών προκάλεσε ζημιά και σε έξι έως οκτώ πάνελ στο Gregorian Dome, μία κεραία – δέκτη στην πλατφόρμα.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε το σπάσιμο του καλωδίου.

Υπάρχουν 18 καλώδια, που λειτουργούν από τρεις πύργους οπλισμένου σκυροδέματος, οι οποίοι υποστηρίζουν την πλατφόρμα 900 τόνων πάνω από το πιάτο. Η εγκατάσταση είναι πλέον κλειστή, ενώ οι μηχανικοί επανεξετάζουν τη ζημιά και αξιολογούν την έκταση των επισκευών που θα χρειαστούν για να επαναφέρουν το τηλεσκόπιο σε λειτουργία.

Ο Francisco Cordova, διευθυντής του παρατηρητηρίου, δήλωσε:

“Έχουμε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που αξιολογούν την κατάσταση. Στόχος μας είναι η διασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού μας, η προστασία των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού και η επαναφορά της εγκατάστασης σε πλήρη λειτουργία το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να βοηθά τους επιστήμονες σε όλον τον κόσμο”.

Το Ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο υπέστη ζημιά λόγω σπασμένου καλωδίου πρόσδεσης
AP Photo/Brennan Linsley, File

Πιθανότατα να έχετε δει φωτογραφίες – ή μια ταινία ή να παίξατε ένα βιντεοπαιχνίδι – με το ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo Observatory. Ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο ενιαίου διαφράγματος στον κόσμο από την ολοκλήρωσή του το 1963 έως τον Ιούλιο του 2016, όταν η Κίνα ολοκλήρωσε το σφαιρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου πεντακοσίων μέτρων (FAST).

Ωστόσο, το μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο στο Arecibo – ενσωματωμένο σε μια φυσική κοιλότητα του εδάφους ενός νησιού της Καραϊβικής – χρησιμοποιείται για επαγγελματική έρευνα όχι μόνο στη ραδιοαστρονομία, αλλά και για ραντάρ και ατμοσφαιρικές μελέτες.

Το Ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο υπέστη ζημιά λόγω σπασμένου καλωδίου πρόσδεσης
@Arecibo Observatory

Μεταξύ άλλων ανακαλύψεων που έγιναν στο Παρατηρητήριο Arecibo, ήταν και οι πρώτοι πλανήτες πέρα από το ηλιακό μας σύστημα – που τώρα ονομάζονται εξωπλανήτες – βρέθηκαν από εκεί το 1990 από τον αστρονόμο Aleksander Wolszczan.

Η εγκατάσταση βοηθά επίσης στην ανάλυση των αντικειμένων κοντά στη γη (Near Earth Objects), παίζοντας σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση του πλανήτη μας από προσκρούσεις μετεωριτών.

Το 1974 το Αρεσίμπο χρησιμοποιήθηκε για να σταλεί στο αστρικό σμήνος Μ13 το περιβόητο μήνυμα με κατεύθυνση το διάστημα, ένα ραδιοσήμα με βασικές πληροφορίες για την ανθρωπότητα, με την ελπίδα ότι θα το λάμβαναν νοήμονες εξωγήινοι.

Το Ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο υπέστη ζημιά λόγω σπασμένου καλωδίου πρόσδεσης

Τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί τυφώνες έπληξαν την Καραϊβική, συμπεριλαμβανομένων των τυφώνων Irma και Maria το 2017, ήταν πολύ δύσκολο να διατηρηθεί το τηλεσκόπιο σε καλή κατάσταση.

Γι ‘αυτό, στα τέλη του 2019, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε συμπληρωματικά κεφάλαια έκτακτης ανάγκης, 12,3 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα χρησιμοποιηθούν σε διάστημα τεσσάρων ετών, ως μια επένδυση στο μέλλον του Arecibo.

Η νέα ζημιά στο Arecibo, που προκλήθηκε από το βαρύ καλώδιο, συνέβη ενώ οι επισκευές από τον τυφώνα Maria (2017) ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος