Την Πέμπτη ξεκινούν οι έρευνες του Π.Ο.Υ στην Κίνα για την προέλευση του COVID-19

Στις 14 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει την αποστολή της η δεκαμελής ομάδα ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να ανακαλύψει την προέλευση του νέου κορονοϊου σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κίνας.

Η ομάδα αναμενόταν να φθάσει στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα και η αποστολή της θεωρήθηκε εξ αρχής εξαιρετικά λεπτή για το Πεκίνο, το οποίο θέλει να αποσείσει κάθε ευθύνη για την πανδημία που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1,9 εκατ. ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο.

Η καθυστέρηση οφείλεται σε «παρανοήσεις» σύμφωνα με την Κίνα , καθώς δεν είχαν δοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες στα μέλη της αποστολής.
Η ομάδα Θα διενεργήσει έρευνες από κοινού με κινέζους επιστήμονες για την προέλευση της COVID-19, ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Κίνας.
Το Πεκίνο δεν έδωσε λεπτομέρειες για την επίσκεψη. Πάντως οι ειδικοί αναμένεται να τεθούν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια.
Σε μια μάλλον σπάνια περίπτωση που φάνηκε να επικρίνει την κινεζική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους εξέφρασε τη λύπη του που οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να φθάσουν στη χώρα.
Το πράσινο φως της Κίνας δόθηκε ακριβώς έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου στην Κίνα εξαιτίας της άτυπης πνευμονίας που προκαλούσε ένας ακόμη τότε μυστηριώδης ιός.
Η κινεζική κυβέρνηση έκτοτε έχει πρακτικά εξαλείψει την πανδημία στο έδαφός της.
Οι κινεζικές αρχές δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράζουν την αμφιβολία τους για την προέλευση του ιού, μολονότι αρχικά είχαν ανακοινώσει ότι εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά της Γουχάν όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα.

Το Πεκίνο όμως δεν μπόρεσε να εμποδίσει τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να καταγγέλλει συχνά πως άφησε να εξαπλωθεί «ο κινέζικος ιός» στον πλανήτη — υπονοώντας ότι ξέφυγε από εργαστήριο στην Γουχάν, την πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός στα τέλη του 2019.

Ένδειξη της νευρικότητας στην Κίνα: δικαστήριο καταδίκασε στα τέλη Δεκεμβρίου να εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση την Τζανγκ Ζαν, μη επαγγελματία δημοσιογράφο που είχε καλύψει τη χαοτική κατάσταση και την καραντίνα στην Γουχάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος