Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Μέρκελ για τον αγωγό φυσικού αερίου

Το ενδεχόμενο πιθανής παράτασης της συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τη διέλευση φυσικού αερίου, συζήτησαν τηλεφωνικά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Όπως ανακοίνωσε η Μόσχα: «Ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος εξέτασαν τη δυνατότητα παράτασης πέρα από το 2024 της συμφωνίας μεταξύ της Gazprom και της ουκρανικής εταιρείας Naftogaz σχετικά με τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της ουκρανικής επικράτειας».

Παράλληλα τονίστηκε ότι ο Πούτιν και η Μέρκελ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της κατασκευής του.

Aπό την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αναφερόμενος στον μελλοντικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 είπε: «Νιώθω ανακούφιση που βρήκαμε μια εποικοδομητική λύση για τον Nord Stream 2 με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γερμανία θα βοηθήσει την Ουκρανία να οικοδομήσει έναν πράσινο ενεργειακό τομέα και θα εργαστεί για να εγγυηθεί τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της προσεχούς δεκαετίας».

Οι αντιρρήσεις

Σχολιάζοντας το μελλοντικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 Ουκρανία και Πολωνία, διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους.

«Μια τέτοια απόφαση δημιουργεί νέες απειλές για την Ουκρανία και την κεντρική Ευρώπη σε πολιτικό, στρατιωτικό και ενεργειακό επίπεδο», δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Ντμίτρο Κουλέμπα και ο Ζμπίγκνιου Ράου, αντίστοιχα υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Παράλληλα, η Ουκρανία ο Κίεβο άρχισε επίσημα διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία για τον Nord Stream 2, έχοντας στείλει επίσημη ειδοποίηση, εκτιμώντας ότι απειλείται η ασφάλεια της Ουκρανίας, και παραβιάζεται η αρχή διαφοροποίησης της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Sputnik

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος