Τι ξέρουμε για το ρωσικό ηφαίστειο Shiveluch που μπορεί να εκραγεί;

Array

Το ηφαίστειο Shiveluch στην ανατολική χερσόνησο Καμτσάτκα της Ρωσίας μπορεί να είναι έτοιμο για την πρώτη ισχυρή έκρηξή του εδώ και 15 χρόνια, λένε επιστήμονες.

Η Καμτσάτκα φιλοξενεί 29 ενεργά ηφαίστεια, και αποτελεί κομμάτι μιας τεράστιας ζώνης της Γης, γνωστής ως «Δακτύλιος της Φωτιάς», η οποία κυκλώνει τον Ειρηνικό Ωκεανό και είναι επιρρεπής σε εκρήξεις και συχνούς σεισμούς.

Τα περισσότερα από τα ηφαίστεια της χερσονήσου περιβάλλονται από αραιοκατοικημένα δάση και τούνδρα, οπότε αποτελούν μικρό κίνδυνο για τους ντόπιους κατοίκους, αλλά οι μεγάλες εκρήξεις μπορούν να εκτοξεύσουν γυαλί, πέτρα και τέφρα στον ουρανό, απειλώντας τα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), αυτού του είδους οι εκρήξεις συμβαίνουν συνήθως τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο στην Καμτσάτκα, απαιτώντας την εκτροπή της εναέριας κυκλοφορίας.

Το Shiveluch, με κορυφή που φτάνει τα 3.283 μέτρα, είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της χερσονήσου, έχοντας περίπου 60 σημαντικές εκρήξεις τα τελευταία 10.000 χρόνια.

Έχει γίνει εξαιρετικά ενεργό, απειλώντας με ισχυρή έκρηξη, ανακοίνωσε την Κυριακή η Ομάδα Αντιμετώπισης Ηφαιστειακών Εκρήξεων της Καμτσάτκα (KVERT).

«Η ανάπτυξη του θόλου λάβας συνεχίζεται, μια έντονη δραστηριότητα φουμαρόλων, μια πυράκτωση του θόλου λάβας, εκρήξεις και θερμές κυλιόμενες στοιβάδες συνοδεύουν αυτήν τη διαδικασία», ανέφερε το παρατηρητήριο.

Οι θόλοι είναι λόφοι που σχηματίζονται από τη συσσώρευση λάβας, και οι φουμαρόλες είναι ανοίγματα από τα οποία αναδύονται καυτά θειούχα αέρια.

Η έκρηξη μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τις διεθνείς πτήσεις και έχει χαρακτηριστεί με επίπεδο απειλής «πορτοκαλί», δήλωσε η KVERT, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό να εκραγεί.

Η τελευταία ισχυρότερη έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 2007, σύμφωνα με τη NASA.

Ο Alexei Ozerov, διευθυντής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας του παραρτήματος Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε την Κυριακή ότι ο θόλος του ηφαιστείου ήταν πολύ καυτός.

«Τη νύχτα, ο θόλος λάμπει σχεδόν σε ολόκληρη την επιφάνειά του. Θερμές στοιβάδες με θερμοκρασία 1.000 βαθμών Κελσίου (1.832°F) κυλούν στις πλαγιές, πυροκλαστικές ροές κατεβαίνουν. Αυτή η κατάσταση του θόλου παρατηρείται, κατά κανόνα, πριν από μια ισχυρή
παροξυσμική έκρηξη», είπε.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος