Θετικές ενδείξεις από το εμβόλιο της Οξφόρδης στο ανοσοποιητικό των ηλικιωμένων

Οι γιατροί και οι ασθενείς υψηλού κινδύνου , καθώς και οι ηλικιωμένοι είναι πιθανό να λάβουν το εμβόλιο της Οξφόρδης πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε ο καθηγητής της έρευνας Αντριάν Χιλ , επικεφαλής του Ινστιτούτου Jenner στην Οξφόρδη, στην εφημερίδα Daily Mail.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι οι τελικές δοκιμές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Δύο φάσεις επιτυχημένων κλινικών δοκιμών έχουν αποδείξει ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές και προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση ενώ οι δοκιμές φάσης 3 βρίσκονται τώρα σε προχωρημένο στάδιο.

Ο Jonathan Ball, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times «Εάν αυτό που έχουν είναι δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο δημιουργεί καλή ανοσία, όπως μετριέται στο εργαστήριο, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών, και αυτό περιλαμβάνει επίσης θετικά δεδομένα σε άτομα που είναι ακόμη μεγαλύτερα από αυτό, νομίζω ότι είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι». Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ενώ τα καλά δεδομένα ανοσογονικότητας θα ήταν ενθαρρυντικά «τελικά, είναι αν το εμβόλιο προστατεύει από σοβαρές ασθένειες που είναι ζωτικής σημασίας και θα το γνωρίζουμε μόνο από τις δοκιμές φάσης 3».
Ωστόσο αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Sun αναφέρουν ότι από την επόμενη εβδομάδα το προσωπικό ενός μεγάλου νοσοκομείου στο Λονδίνο είναι έτοιμο να λάβει τις πρώτες παρτίδες του αντίδοτου της Οξφόρδης Astra-Zeneca δηλαδή από την «εβδομάδα που αρχίζει στις 2 Νοεμβρίου.»

Το εμβόλιο βρίσκεται ακόμη σε δοκιμή, αλλά έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια ώστε το παγκοσμίως κορυφαίο νοσοκομείο να είναι έτοιμο να το παραλάβει μόλις του δοθεί το πράσινο φως.
Ενώ επιπλέον μέτρα ασφαλείας σχεδιάζονται για φόβους διαμαρτυρίας κατά των εμβολίων και για την προστασία του πολύτιμου αποθέματος, αναφέρει η εφημερίδα

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος