Θάνατος Έλληνα στο Βούπερταλ – Καθυστέρησα την ανακοίνωση για να προστατέψω την οικογένεια, λέει ο Εισαγγελέας στην ΕΡΤ

Βερολίνο, 2021-11-12, Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Ένας 25χρονος προσάγεται στο αστυνομικό τμήμα για βιαιοπραγία και αντίσταση κατά της αρχής. Λίγες ώρες αργότερα πεθαίνει στη διάρκεια λήψης δείγματος αίματος. Η αστυνομία και η εισαγγελία ανακοινώνει επισήμως έξι ημέρες αργότερα το θάνατό του. Από αυτά και μόνον τα στοιχεία προκύπτουν μία σειρά ερωτήματα για το θάνατο του 25χρονου Γιώργου Ζαντιώτη, που ζούσε τα τελευταία εφτά χρόνια στη Γερμανία, ένας από τους νέους μετανάστες της κρίσης την προηγούμενη δεκαετία. Με το θέμα ασχολήθηκε χθες η Επιτροπής Εσωτερικών στη Βουλή της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Στη σύντομη συνεδρίαση, ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Ρόιλ, περιορίστηκε στα στοιχεία της εισαγγελίας του Βούπερταλ.

«Η εξιστόρηση της υπόθεσης δίνει αρκετές απαντήσεις», λέει στην ΕΡΤ ο αρμόδιος εισαγγελέας Βολφ-Τίλμαν Μπάουμερτ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Βούπερταλ: Σύμφωνα λοιπόν με την δική του, επίσημη εκδοχή, στις 5:20 πρωί της Δευτέρας 02.11.2021, στην περιοχή “Doeppelsberg“ οδηγός ΤΑΧΙ σταμάτησε διερχόμενο περιπολικό της αστυνομίας επειδή ο Ζαντιώτης βιαιοπραγούσε εις βάρος της αδερφής του με την οποία είχαν επισκεφθεί μπαρ. Το πρόσωπο της γυναίκας είχε αίματα. Οι αστυνομικοί της περιπόλου προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν, αλλά ο Ζαντιώτης αντιστάθηκε βίαια και με τόση δύναμη που λύγισε τις χειροπέδες που έπρεπε να αντικατασταθούν. Προσήχθη στο κρατητήριο του Δικαστηρίου, επειδή ανακαινίζεται η Αστυνομική Διεύθυνση του Βούπερταλ, έτσι εξηγείται και η διαφορετική διεύθυνση του τόπου θανάτου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Στο κελί μόλις του αφαιρέθηκαν οι χειροπέδες άρχισε να χτυπάει ό,τι έβρισκε μπροστά του. Η αστυνομία αποφάσισε να κάνει εξέταση αίματος, διότι με την συμπεριφορά αυτή δεν είναι βέβαιο ότι έχει επίγνωση του τι κάνει και μπορούσε να είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών. Όταν έφτασε ο γιατρός για την αιμοληψία και άνοιξε η πόρτα του κελιού, ο Ζαντιώτης επετέθη και πάλι στους αστυνομικούς. Αυτοί κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν στο έδαφος για να πάρει ο γιατρός το δείγμα αίματος. Αμέσως μετά την αιματοληψία, ο Ζαντιώτης υπέστη ανακοπή καρδιάς. Ο γιατρός που ήταν δίπλα του άρχισε αμέσως την προσπάθεια ανάνηψης ενώ κλήθηκε και το Πρώτων Βοηθειών, αλλά ούτε ο δεύτερος γιατρός κατάφερε να τον επαναφέρει. Δύο περίπου ώρες μετά τη σύλληψή του, ο 25χρονος βρίσκεται στο κελί νεκρός.

Η 34χρονη αδερφή του Ζαντιώτη στην κατάθεσή της είπε ότι είχαν επισκεφθεί με τον αδερφό της ένα κλαμπ στο Βούπερταλ, ο αδερφός της ήπιε αλκοόλ και πήρε ναρκωτικά LSD. Η εισαγγελία ξεκίνησε αμέσως έρευνα για τα αίτια θανάτου. Η προσωρινή ιατροδικαστική έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η άσκηση βίας από άλλο πρόσωπο αποκλείεται κατηγορηματικά. Δεν έφερε κανένα άλλο τραύμα παρά τα σημάδια χέρια από την προσπάθεια να απελευθερωθεί από τις χειροπέδες. Και δεν σχετίζεται με την επέμβαση για «δαχτυλίδι» στο στομάχι που είχε κάνει προ μηνών. Η νεκροψία έδειξε ότι είχε μεγαλοκαρδία, η ιατροδικαστική έκθεση μιλάει για θάνατο που προήλθε από έμφραγμα σε συνδυασμό με τη χρήση ουσιών. Το έμφραγμα δεν μπορεί να διαπιστωθεί στην περίπτωση νεκρού. Η τοξικολογική έρευνα θα διαρκέσει και μήνες. Πάντως δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ, καθώς η μέτρηση έδειξε μόλις 0,01 %.

Μολονότι ο θάνατός του Ζαντιώτη είχε επέλθει την 1η Νοεμβρίου δεν έγινε γνωστός από την αστυνομία ούτε στις 3 Νοεμβρίου που έγινε η νεκροψία. Η ανακοίνωση της αστυνομίας ήρθε σχεδόν μία εβδομάδα μετά, την Κυριακή 07. Νοεμβρίου και αφού είχε κυκλοφορήσει ευρέως η είδηση στα κοινωνικά δίκτυα.

Γιατί αυτή η καθυστέρηση;

«Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να μην δώσω δημοσιότητα στην υπόθεση» λέει ο εισαγγελέας Μπάουμερτ. «Βάσει του νόμου που ισχύει στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, πρέπει να σταθμίσω ανάμεσα στο συμφέρον της οικογένειας του θανόντος και τη δημοσιοποίηση», λέει ο εισαγγελέας. «Επειδή δεν ήταν εμφανής ευθύνη τρίτου για τον τραγικό θάνατο ενός 25χρονου, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με την αστυνομία, δεν είχε υποπέσει σε κανένα αδίκημα, αλλά μία φορά στη ζωή του κάνει ένα ανόητο λάθος, παίρνει ναρκωτικά και πεθαίνει, αποφάσισα να μην ενημερώσω με δική μου πρωτοβουλία», λέει ο Μπάουμερτ.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Ζαντιώτη, Δημήτρης Κούρος, θεωρεί «ρηχό» το επιχείρημα της εισαγγελίας. Αναπάντητο επίσης είναι το ερώτημα, γιατί έπρεπε να γίνει βίαια η αιμοληψία με τον Ζαντιώτη σε κατάσταση αμόκ.

Λεπτομέρειες για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου θα περιλαμβάνει το πόρισμα της έρευνας που διενεργεί για λόγους ουδετερότητας η Εισαγγελία του Χάγκεν, Αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Η σορός του Ζαντιώτη έχει αποδοθεί στην οικογένεια.

Η εισαγγελία του Βούπερταλ αναζητά ένα άγνωστο ακόμη άτομο, που φέρεται να προμήθευσε τον Ζαντιώτη με ναρκωτικά. Αλλά μέχρι στιγμής, λέει ο Μπάουμερτ, δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Σχετικό Άρθρο: ΥΠΕΞ: Ποιες οι διαδικασίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης του θανάτου του Έλληνα στη Γερμανία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος