Τεράστιο παγόβουνο σε τροχιά σύγκρουσης με τη Νότια Γεωργία

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, γνωστό ως A68a φαίνεται πως θα καταλήξει στο βρετανικό έδαφος της νήσου Νότιας Γεωργίας.

Ο “παγο-γίγαντας” της Ανταρκτικής έχει σχεδόν όμοιο μέγεθος με τη νήσο του Νοτίου Ατλαντικού και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παγόβουνο να φτάσει και να «αγκυροβολήσει» στις ακτές του νησιού που αποτελεί καταφύγιο για πολλά άγρια ζώα. Αν συμβεί αυτό θα σημάνει το τέλος για τους πιγκουίνους και τις φώκιες του νησιού, καθώς οι συνήθεις διαδρομές που ακολουθούν τα ζώα προκειμένου να βρουν τροφή θα μπλοκαριστούν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ταΐσουν τα μικρά τους.

Αυτονόητο είναι επίσης ότι όλα τα πλάσματα που ζουν στον πυθμένα της θάλασσας, στο σημείο που θα φθάσει A68a, θα «χαθούν» από το παγόβουνο, προκαλώντας διαταραχή στο οικοσύστημα. “Τα οικοσυστήματα μπορούν και θα ανακάμψουν φυσικά, αλλά αν το παγόβουνο κολλήσει υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνει εκεί για 10 χρόνια”, δήλωσε ο καθηγητής της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας (BAS) Geraint Tarling  «και αυτό θα έκανε μια πολύ μεγάλη διαφορά, όχι μόνο για το οικοσύστημα της Νότιας Γεωργίας, αλλά και για την οικονομία της» συμπλήρωσε.

Τεράστιο παγόβουνο σε τροχιά σύγκρουσης με τη Νότια Γεωργία
ΠΗΓΗ: Copernicus Data/Sentinel Hub

Το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος είναι κάτι σαν «νεκροταφείο»  για μερικά από τα μεγαλύτερα παγόβουνα της Ανταρκτικής. Αυτά τα μεγαθήρια δημιουργούνται από τη «Λευκή Ήπειρο» με τη βοήθεια ισχυρών ρευμάτων, μόνο για να φθάσουν στα ρηχά της υφαλοκρηπίδας που περιβάλλει το απομακρυσμένο νησί. Αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά, τεράστια γλυπτά πάγου λιώνουν αργά φθάνοντας στη στεριά. Το A68a, ακολουθεί αυτό το “δρομάκι παγόβουνου” από τότε που απελευθερώθηκε από την Ανταρκτική στα μέσα του 2017. Τώρα είναι μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού.

“Όταν μιλάμε για πιγκουίνους και φώκιες κατά τη διάρκεια της περιόδου που είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για αυτούς, γιατί έχουν φέρει στον κόσμο τα μωρά τους και η απόσταση που πρέπει να ταξιδέψουν προκειμένου να βρουν φαγητό για να τα ταΐσουν είναι μεγάλη, εάν χρειαστεί να κάνουν μια μεγάλη παράκαμψη, αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα μικρά τους εγκαίρως ώστε αυτά να μην λιμοκτονήσουν στο εν τω μεταξύ” εξήγησε ο καθηγητής Tarling.

Τεράστιο παγόβουνο σε τροχιά σύγκρουσης με τη Νότια Γεωργία
ΠΗΓΗ: PT Fretwell et al, Antarctic Science 2009

«Παρόλο που οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το A68a βρίσκεται σε τροχιά προς τη Νότια Γεωργία, ενδέχεται να ξεφύγει από αυτή τη διαδρομή. Οτιδήποτε είναι δυνατό», λέει ο ειδικός τηλεπισκόπησης και χαρτογράφησης της BAS, Δρ Peter Fretwell.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος