Τελεσίγραφο των Ταλιμπάν: Εκκενώστε το Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου (video)

Στο Αφγανιστάν το ανθρωπιστικό δράμα είναι σε διαρκή κορύφωση. Η κινηματογραφική επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων είναι σε πλήρη εξέλιξη. Το ίδιο και οι προσπάθειες απελπισμένων Αφγανών, που προσπαθούν να αποδράσουν και να «στριμωχτούν» σε κάποια πτήση. Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ; Χάος. Τυφλές σφαίρες άφησαν πίσω τους έναν νεκρό. Την ίδια ώρα, οι Ταλιμπάν εστιάζουν στην επαρχία Πανσίρ, και τις δυνάμεις του Αχμάντ Μασούντ που δεν παραδίνονται.

Μαχητές των Ταλιμπάν συγκεντρώνονται έξω από το μοναδικό θύλακα αντίστασης εναντίον τους, την Παντσίρ, στα βορειοανατολικά της Καμπούλ. Δηλώνουν έτοιμοι να καταλάβουν την περιοχή με κάθε τρόπο.

Εντός της Παντσίρ έχουν συγκεντρωθεί διάφορες δυνάμεις, ακόμη και πρώην στρατιώτες. Δηλώνουν έτοιμοι για πόλεμο εάν οι Ταλιμπάν δεν δεχτούν διάλογο.

Νέο περιστατικό με πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο, είχε ως αποτέλεσμα ένας Αφγανός στρατιώτης να σκοτωθεί. Το δράμα όσων σπεύδουν να εγκαταλείψουν την Καμπούλ συνεχίζεται καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν τη στιγμή που θα μπουν σε ένα αεροσκάφος. Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία σπεύδουν να δηλώσουν πως η προθεσμία της 31ης Αυγούστου δεν είναι αρκετή για να επιτευχθεί η εκκένωση. Η πίεση στο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ενταθεί και στο G7 της Τρίτης.

«Εάν η προθεσμία τους παραταθεί, ακόμη και για μία ή δύο μέρες, αυτό θα μας δώσει μία ή δύο μέρες παραπάνω για να απομακρύνουμε τον κόσμο, καθώς πλέον μιλάμε για ώρες και όχι για εβδομάδες» ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν δήλωσε ότι «μας ανησυχεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως θα συζητήσει την πιθανότητα για παράταση της προθεσμίας, όμως οι Ταλιμπάν κάνουν λόγο για κόκκινη γραμμή, απειλώντας ότι θα υπάρχουν συνέπειες.

«Γίνονται συζητήσεις και με το στρατό για παράταση. Η ελπίδα μας είναι να μην χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο» είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχαΐλ Σαχίν, τονίζει «Είναι κόκκινη γραμμή. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε τη συμφωνία πως στις 31 Αυγούστου θα έχουν απομακρύνει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις. Εάν παραταθεί σημαίνει πως παρατείνεται και η κατοχή».

Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Ταλιμπάν, όμως για την ώρα ο στόχος παραμένει να απομακρυνθούν οι στρατιώτες ως το τέλος Αυγούστου. Πάνω από 90 πτήσεις έχουν γίνει το τελευταίο 24ωρο.

«Το σύνολο των επιβατών σε αυτές τις πτήσεις φτάνει περίπου τις 16.000. Από αυτό τον αριθμό ο αμερικανικός στρατός μετέφερε κάτι λιγότερο από 11.000 άτομα» λέει ο Χανκ Τέιλορ, υποστράτηγος των ΗΠΑ.

Ανοικτή η επικοινωνία των Αμερικανών και με τους Ρώσους σε επίπεδο συμβούλων ασφαλείας για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, με τη Μόσχα να ανησυχεί για τις προσφυγικές ροές.

Το χάος που επικράτησε το Σάββατο στο αεροδρόμιο με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να ποδοπατηθούν περιγράφει μία διερμηνέας που βρισκόταν στο σημείο.

«Πάτησαν όλοι πάνω μου και είδα το πόδι του μωρού να σπάει μπροστά στα μάτια μου. Δεν φεύγω πλέον, δεν φεύγω. Δεν ξέρω καν που είναι το μωρό μου. Δεν ξέρω που είναι η οικογένειά μου».

Η κατάσταση στο εσωτερικό του αεροδρομίου φαίνεται να είναι πιο συντονισμένη τα τελευταία 24ωρα, με τα αεροσκάφη να απογειώνονται το ένα μετά το άλλο.

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Σχετικό Άρθρο: Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν για «συνέπειες» αν οι ΗΠΑ καθυστερήσουν την αποχώρησή τους (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος