Νεκρός από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας ο δράστης της σφαγής στο εμπορικό κέντρο, επιβεβαίωσαν κυβέρνηση και αστυνομία. Στους 26 ανέρχονται σύμφωνα με το BBC οι νεκροί από την επίθεση του στρατιώτη στο πενταώροφο εμπορικό κέντρο Terminal 21 στην πόλη Νακόν Ρατσασίμα, στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη. Αστυνομικοί και στρατιώτες εισέβαλαν στο εμπορικό κέντρο και βοήθησαν εκατοντάδες ανθρώπους να διαφύγουν.
Soldier who killed at least 21 in a shooting rampage in Thailand has been shot dead, police say https://t.co/b4apO9RsH1
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) February 9, 2020
Thai mass shooter killed at shopping mall: security sources https://t.co/Sfefz521xv pic.twitter.com/Z66M9XTsAx
— Reuters (@Reuters) February 9, 2020
Σύμφωνα με την αστυνομία δράστης είναι ο 32χρονος υπαξιωματικός του στρατού Τζακραπάνθ Τομα που ξεκίνησε το φονικό του αμόκ από στρατιωτική βάση, όπου σκότωσε τρεις ανθρώπους. Αρχικά άνοιξε πυρ στο σπίτι ανώτερου αξιωματικού και μετά μέσα στον στρατώνα. Έκλεψε ένα στρατιωτικό όχημα και πήγε στο κέντρο της πόλης. Εκεί, μπήκε στο εμπορικό κέντρο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως τους πελάτες, με όπλα που είχε κλέψει από το οπλοστάσιο της βάσης.
https://twitter.com/i/status/1226120304499527680
Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Amarin μετέδωσε απευθείας εικόνες, στις οποίες διακρίνονται δεκάδες άνθρωποι να τρέχουν έξω από το εμπορικό κέντρο. Κάποιοι κρατούσαν στην αγκαλιά τους μικρά παιδιά, άλλοι βοηθούσαν ηλικιωμένους.
«Η αστυνομία και ο στρατός ενώνουν τις δυνάμεις τους και βοήθησαν στην απομάκρυνση εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί μέσα από το εμπορικό κέντρο. Δεν είναι γνωστό πόσοι βρίσκονται ακόμη εκεί», είπε ο εκπρόσωπος. Δεν υπάρχουν ξένοι υπήκοοι μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Soldier kills 20 in shooting rampage in Thailand, holes up in shopping mallhttps://t.co/bs85IW2FdF pic.twitter.com/F9G2o8MvH1
— Zee News English (@ZeeNewsEnglish) February 8, 2020
Τέτοιου είδους συμβάντα σπανίζουν στην Ταϊλάνδη, εκτός από το νότιο άκρο της όπου εδώ και δεκαετίες δρουν αυτονομιστές αντάρτες.
«Δεν γνωρίζουμε γιατί το έκανε. Φαίνεται ότι τρελάθηκε», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας αναφερόμενος στον δράστη.
Νωρίτερα ο στρατιώτης είχε αναρτήσει στο Facebooκ μήνυμα όπου ανέφερε ότι «ο θάνατος είναι αναπόφευκτος για όλους» και μια φωτογραφία, πιθανότατα του δικού του χεριού να κρατά ένα όπλο. Κάποια στιγμή, αφού είχε ξεκινήσει να πυροβολεί, ανήρτησε το μήνυμα «Να τα παρατήσω;». Το Facebook έκλεισε το λογαριασμό του.
📹 | In #Thailand, the soldier Jakrapanth Thomma escaped from his base after killing his commander and two other soldiers
▪️He took hostages in a mall at the highway
▪️He broadcasted the incident live on Facebook
▪️Thomma killed at least 12 peoplepic.twitter.com/I4zpP2nIS7— EHA News (@eha_news) February 8, 2020
Ο Τζακραπάντ Τόμα φέρεται ότι άνοιξε πυρ σε διάφορα σημεία της πόλης, η οποία απέχει 250 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπανγκόκ. Βρίσκεται ακόμη μέσα στο εμπορικό κέντρο και δεν έχει συλληφθεί, ανακοίνωσε η αστυνομία.
https://twitter.com/RK_U2/status/1226123193393569795?s=20
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αρχές έστειλαν τη μητέρα του στο σημείο για να τον πείσει να παραδοθεί. Σε βίντεο, η γυναίκα εμφανίζεται να κλαίει και να αναρωτιέται «γιατί το έκανε;» ενώ μπαίνει σε ένα περιπολικό.
Σε άλλα βίντεο εικονίζεται ο στρατιώτης να βγαίνει από ένα αυτοκίνητο, μπροστά από το εμπορικό κέντρο και να πυροβολεί. Ο κόσμος τρέχει να σωθεί και ακούγονται πυρά.
#Thailand: 'Hanuman' police commandos arrive at a mall in #Korat city from Bangkok to control an active shooting situation. At least 16 have been killed so far.#ThailandShooting #ThailandMallShooting #Thai #Thaimallshootingpic.twitter.com/G4KRvh0j8L
— Annu Kaushik (@AnnuKaushik253) February 8, 2020
Σε βίντεο που τράβηξε διακρίνεται ένας άνδρας, πεσμένος δίπλα στη ρόδα ενός αυτοκινήτου, μέσα σε μια λίμνη αίματος, αλλά δεν είναι σαφές αν είναι νεκρός.
Deadliest shooting rampage by Thai soldier killed 20 and dozens wounded in Terminal 21 shopping mall in #Korat city, #Thailand. Security forces storm the shopping mall to flee the people. Thai officials said pic.twitter.com/7j2O3rcoRY
— NIN 24×7 (@NIN24x7News) February 8, 2020
Σε άλλες εικόνες που μεταδόθηκαν φαίνονται τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, πεσμένοι στο έδαφος. Κανένας τους δεν κινείται.
Στις εικόνες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του εμπορικού κέντρου διακρίνεται ένας ένοπλος μασκοφόρος ντυμένος στα μαύρα, να μπαίνει σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών.
https://twitter.com/TwoCityTrails/status/1226183305772457984?s=20
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης αρχικά πήγε σε κάποιο σπίτι της πόλης και σκότωσε εκεί δύο ανθρώπους. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο κατάστημα όπλων μιας στρατιωτικής βάσης και προμηθεύτηκε κι άλλο όπλο. Άνοιξε πυρ και μέσα στη βάση.
Το υπουργείο Άμυνας ζήτησε από όσους μπορούν να δώσουν αίμα για τα θύματα σε τέσσερα νοσοκομεία της πόλης ενώ ο αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης, ο Απιράτ Κονγκσομπόνγκ διέταξε τους διοικητές να σπεύσουν στην περιοχή και να ξεκινήσουν έρευνες.
Ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-ότσα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Χριστίνα Ποπόρου, Ρίτσα Καστάνη, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος