Τα πρώτα συμπεράσματα από την κατάθεση Τέιλορ για την αποπομπή Τραμπ

Ο υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης στην Ουκρανία που κατέθεσε κατά την πρώτη δημόσιο ακρόαση στο πλαίσιο της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συνέδεσε χθες τον Αμερικανό πρόεδρο πιο άμεσα με την άσκηση συστηματικών πιέσεων στην Ουκρανία για την διεξαγωγή ερευνών σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, ώστε ο Τραμπ να έχει προσωπικά πολιτικά οφέλη.

Ο Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα είναι ένας από τους κεντρικούς διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2020.

Τρία αρχικά συμπεράσματα από την χθεσινή δήμοσια κατάθεση του Ουίλιαμ Τέιλορ στην Βουλή των Αντιπροσώπων:

α-. Ο Τέιλορ αποκάλυψε μία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του πρεσβευτή Σόντλαντ: Ο Ουίλιαμ Τέιλορ υπηρεσιακός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία κατέθεσε ότι ένα μέλος της ομάδας των συνεργατών του άκουσε ένα τηλεφώνημα μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Γκόρντον Σόντλαντ (26 Ιουλίου). Στο τηλεφώνημα αυτό, ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να ρωτάει για τις παραπάνω έρευνες και ο Σόντλαντ να απαντάει ότι οι Ουκρανοί ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν με την σχετική διαδικασία ερευνών.

Μετά το τηλεφώνημα αυτό (που έγινε μία ημέρα μετά την επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι [25 Ιουλίου] στην οποία, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να ζήτησε την ενεργοποίηση των ερευνών κατά των Μπάιντεν) το μέλος της ομάδας συνεργατών του Τέιλορ που άκουσε το τηλεφώνημα με τον Σόντλαντ, που είναι πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ, ρώτησε τον Αμερικανό διπλωμάτη για τις σκέψεις που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος για την Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο Τέιλορ.

“Ο πρεσβευτής Σόντλαντ απάντησε ότι ο πρόεδρος Τραμπ νοιάζεται περισσότερο για τις έρευνες σε βάρος των Μπάιντεν, για τις οποίες ασκούσε πιέσεις ο Τζιουλιάνι,” κατέθεσε ο Τέιλορ, κάνοντας αναφορά στον προσωπικό δικηγόρο του προέδρου Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι.

β-. Ο Σόντλαντ είναι πιθανό να ερωτηθεί την επόμενη εβδομάδα για το τηλεφώνημα: Ο Σόντλαντ δεν ανέφερε την συζήτηση αυτή, στην διάρκεια των κεκλεισμένων των θυρών κατάθεσής του ενώπιον των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων τον προηγούμενο μήνα.

Ο ίδιος είναι πιθανό να δεχτεί πιέσεις για λεπτομέρειες σχετικά με το τηλεφώνημα της 26ης Ιουλίου, καθώς αναμένεται να εμφανιστεί για μία δημόσια κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου, την επόμενη Τετάρτη.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες, ότι δεν θυμάται την τηλεφωνική επικοινωνία της 26ης Ιουλίου.

Ο Ντέιβιντ Χολμς, είναι ο βοηθός του Τέιλορ που άκουσε το επίμαχο τηλεφώνημα της 26ης Ιουλίου και έχει κληθεί να καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή, δήλωσε μία πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων, γύρω από την έρευνα της παραπομπής του προέδρου Τραμπ.

γ-. Οι ενέργειες του προέδρου Τραμπ περιγράφηκαν στο πλαίσιο δωροδοκίας: Μετά την κίνηση του προέδρου Τραμπ να καθυστερήσει την χορήγηση αμυντικής βοήθειας 391 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία και να ζητήσει από τον πρόεδρο Ζελένσκι την διεξαγωγή της έρευνας για τους Μπάιντεν, οι προεδρικές ενέργειες χαρακτηρίστηκαν ως “quid pro quo,” με την επίκληση της λατινικής φράσης που περιγράφει μία ενέργεια σε αντάλλαγμα για κάτι άλλο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται ότι ζήτησε ανταλλάγματα για την ομαλή χορήγηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Κατά την χθεσινή εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ δήλωσε ότι το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα ενδέχεται να καταλογίσει στον πρόεδρο Τραμπ “την δωροδοκία ενός συμμάχου” για την διεξαγωγή ερευνών προκειμένου να εξυπηρετήσει την εκστρατεία της επανεκλογής του, μέσω της καθυστέρησης μιας συνάντησης με τον πρόεδρο Ζελένσκι ή της καθυστέρησης χορήγησης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Κι άλλοι Δημοκρατικοί άρχισαν επίσης, να χρησιμοποιούν τις λέξεις “δωροδοκία” ή “προσπάθεια δωροδοκίας.”

Η αλλαγή στην φρασεολογία των Δημοκρατικών είναι αποτέλεσμα απόδοσης των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα των ΗΠΑ που προσδιορίζει ως παράνομες πράξεις παραπομπής: “την προδοσία, την δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα και παραπτώματα.”

Παράλληλα, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας ως εγκλήματος επίκλησης της παραπομπής του προέδρου Τραμπ.

“Θα ήταν ακατανόητο να μην την συμπεριλάβουν, περιγράφεται λεπτομερώς στο σύνταγμα εδραιώνοντας παραπομπή,” δήλωσε ο Νικ Άλαρντ που έχει υπηρετήσει στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Πηγή: Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος