“Τα γεράκια του Κουρδιστάν” ανέλαβαν την ευθύνη για το νέο μακελειό στην Τουρκία(video)

Τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK), μια ριζοσπαστική οργάνωση που πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τη διπλή επίθεση που προκάλεσε 38 θανάτους στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και άφησε περισσότερους από 155 τραυματίες.

Ντοκουμέντο από τη δεύτερη έκρηξη, αναρτήθηκε επίσης στο διαδίκτυο, ενώ με την ανάληψη ευθύνης η ΤΑΚ επιβεβαιώνει ότι δύο μέλη της οργάνωσης “διενήργησαν ταυτόχρονα με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου και επίθεση καμικάζι αυτοκτονίας, κοντά στο στάδιο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας, σε πολυσύχναστη συνοικία κοντά στον Βόσπορο.

Η ριζοσπαστική κουρδική οργάνωση έκανε λόγο για απολογισμό “σχεδόν 100 νεκρών αστυνομικών και εκατοντάδων άλλων που τραυματίστηκαν” κατά τη διπλή επίθεση.
Η TAK έχει αναλάβει την ευθύνη πολλών επιθέσεων φέτος: για την επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο (28 νεκροί), για μια επίθεση στην πρωτεύουσα στις 13 Μαρτίου (34 θάνατοι) και για μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 7 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη (11 νεκροί).

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει “σχεδόν καμία αμφιβολία” ότι το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) βρίσκεται πίσω από τη διπλή βομβιστική επίθεση κατά την οποία περισσότεροι από 30 άθρωποι σκοτώθηκαν έξω από ένα στάδιο ποδοσφαίρου στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στους τραυματίες που νοσηλεύονται, ο Γιλντιρίμ είπε επίσης πως η επίθεση είναι μια ευκαιρία για τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας για πιο εντατική καταδίωξη της ανταρτικής οργάνωσης. “Είναι ακόμη υπό διερεύνηση, ωστόσο μπορούμε σχεδόν να πούμε ότι δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό ήταν έργο του PKK”, είπε ο Γιλντιρίμ.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κουρτουλμούς είχε δηλώσει ότι «τα στοιχεία δείχνουν το PKK. Πρόκειται ξεκάθαρα για σχεδιασμένη επίθεση. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα οριστικό ακόμη».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk ο Κουρτουλμούς επισήμανε ότι οι χώρες που απέστειλαν μηνύματα καταδίκης της επίθεσης θα πρέπει επίσης να δείξουν αλληλεγγύη στη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας.

“Τα γεράκια του Κουρδιστάν” ανέλαβαν την ευθύνη για το νέο μακελειό στην Τουρκία(video)Στο μεταξύ σήμερα κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να έχει ζητήσει οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες προς τιμή των θυμάτων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Καζακστάν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις εκρήξεις τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο την αστυνομία και τους πολίτες. Στόχος των δραστών ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, να προκαλέσουν τον μέγιστο αριθμό θυμάτων.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι με τη θέληση του Θεού εμείς ως χώρα και ως έθνος θα αντιμετωπίσουμε τον φόβο, τις τρομοκρατικές οργανώσεις (…) και τις δυνάμεις πίσω τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή τους.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου δήλωσε ότι η πρώτη έκρηξη, που σημειώθηκε περίπου δύο ώρες μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Μπεσίκτας και της Μπουρσασπόρ, σημειώθηκε σε ένα σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικοί των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών. Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που η αστυνομία είχε περικυκλώσει τον βομβιστή αυτοκτονίας στο πάρκο Μάκα που βρίσκεται εκεί κοντά.

“Τα γεράκια του Κουρδιστάν” ανέλαβαν την ευθύνη για το νέο μακελειό στην Τουρκία(video)Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ορκίστηκε σήμερα εκδίκηση για τους τουλάχιστον 30 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη διπλή βομβιστική επίθεση και προειδοποίησε όσους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους επιτιθέμενους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Αργά η γρήγορα, θα έχουμε την εκδίκησή μας. Αυτό το αίμα δεν θα μείνει στο έδαφος, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όποιο το κόστος”, δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στην ομιλία του στις κηδείες των θυμάτων στο αρχηγείο της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.

Επικοινωνία Παυλόπουλου-Ερντογάν

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης διεβίβασε το πρωί προς τον εδώ Πρέσβη της Τουρκίας Yaşar Halit Çevik, τον αποτροπιασμό του ΄Ελληνα Προέδρου και τα συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Την καταδίκη τους για τις επιθέσεις και τα συλλυπητήρια τους εξέφρασαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετική είδηση: Τρόμος στην Κων/πολη – 29 νεκροί και 166 τραυματίες από τις εκρήξεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος