Τα ανοίγματα και οι επιδιώξεις Ερντογάν μέσω του Αφγανιστάν

Ανοίγματα προς πολλές κατευθύνσεις επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθώντας να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και το προφίλ της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Βασική επιδίωξη παραμένει η ανάληψη της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ που ανοίγει το δρόμο για αναβαθμισμένο ρόλο στην επόμενη ημέρα του Αφγανιστάν.

Στο πλαίσιο αυτό η Άγκυρα κάλεσε την Αίγυπτο σε δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων στις 7-8 Σεπτεμβρίου μετά τον πρώτο γύρο επαφών που είχε πραγματοποιηθεί, και πάλι με τουρκική πρωτοβουλία, τον περασμένο Μάιο.

Επιπλέον ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το ντε φάκτο ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, σε μια νέα ένδειξη εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών που ανταγωνίζονται για αύξηση της επιρροής τους στην περιοχή και έχουν στο πρόσφατο παρελθόν κατηγορήσει η μία την άλλη για απόπειρες αποσταθεροποίησης. Απευθυνόμενος σε τελειόφοιτους των σχολών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι χώρα ισχυρή και σεβαστή στη διεθνή σκηνή.

Οι επιθέσεις φιλίας συνεχίζονται με το Ισραήλ καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δεν απέκλεισε σε πρόσφατες δηλώσεις του το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον πρόεδρο ή των πρωθυπουργό του Ισραήλ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος