Τ. Ερντογάν: Συνομιλίες “χωρίς οργή” με Μόσχα – Σ. Λαβρόφ: Η Τουρκία δεν τήρησε δεσμεύσεις της

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ, μετά το θάνατο 8 τούρκων στρατιωτών από συριακές δυνάμεις, ο Τούρκος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ των συνομιλιών με τη Μόσχα, “χωρίς οργή”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Επιστρέφοντας από το ταξίδι του στο Κίεβο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει σοβαρή αντιπαράθεση με τη Ρωσία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Διαμήνυσε πάντως ότι δεν θα επιτρέψει στις συριακές δυνάμεις να κερδίσουν έδαφος στην Ιντλίμπ– που αποτελεί τον τελευταίο θύλακα ο οποίος παραμένει υπό τον έλεγχο ανταρτών.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως «το καθεστώς (Άσαντ) προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στην Ιντλίμπ εκτοπίζοντας αθώους ανθρώπους οι οποίοι κατευθύνονται προς τα σύνορά μας. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στο καθεστώς να κερδίσει έδαφος, διότι διαφορετικά αυτό θα αυξήσει το βάρος που εμείς επωμιζόμαστε».

Η επίθεση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος εναντίον των τουρκικών δυνάμεων τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, η οποία είχε αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ στρατιωτικών από την τουρκική πλευρά, είναι μια «παραβίαση» της ρωσοτουρκικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ, συνέχισε ο Ερντογάν προσθέτοντας: «Εννοείται πως θα υπάρξουν συνέπειες για το καθεστώς».

«Είπα στον ομόλογό μου Σεργκέι Λαβρόφ ότι το καθεστώς πραγματοποιεί προκλητικές επιθέσεις εναντίον των θεσεών μας παρατήρησης στην Ιντλίμπ, ότι θα απαντήσουμε αν το συνεχίσουν αυτό και ότι είναι ανάγκη να σταματήσουν το καθεστώς το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα σε δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αξιωματούχος των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε στο Ρόιτερ πως οι συγκρούσεις ανάμεσα σε τουρκικές και συριακές δυνάμεις συνεχίζονται με διαλείμματα γύρω από τη Σαρακέμπ, μια πόλη σε απόσταση 15 χλμ. ανατολικά της πόλης Ιντλίμπ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από τις 12 θέσεις παρατήρησης που δημιούργησε στην περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας της το 2017 με τη Ρωσία και το Ιράν, ακόμη κι αν ορισμένες θέσεις είναι τώρα περικυκλωμένες από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Σ. Λαβρόφ: Η Τουρκία δεν τήρησε ορισμένες δεσμεύσεις της

Η Άγκυρα δεν τήρησε μερικές σημαντικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο των συμφωνιών που είχε κάνει με την Μόσχα για την εξομάλυνση της κατάστασης στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην εφημερίδα Rossiskaya gazeta.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε συγκεκριμένα ότι η Τουρκία «δεν μπόρεσε να διαχωρίσει την ένοπλη αντιπολίτευση η οποία συνεργάζεται με τους Τούρκους και είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας, από τους τρομοκράτες της «Τζεμπχάτ αλ Νούσρα».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε επίσης ότι «λαμβάνοντας υπ όψιν όλους αυτούς τους παράγοντες, η Ρωσία δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα αυτό μόνη της, αλλά μπορεί να τηρήσει άνευ όρων και ευσυνείδητα πλήρως τις συμφωνίες που υπάρχουν για το Ιντλίμπ. Για αυτό μιλάμε με τους Τούρκους εταίρους μας».

Ο Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι οι τρομοκράτες στο Ιντλίμπ δεν σταματούν τις προκλητικές τους ενέργειες, βάλλοντας συστηματικά κατά της βάσης Χμεϊμίμ αλλά και εναντίον συριακών θέσεων και μη στρατιωτικών θέσεων εκτός της ζώνης του Ιντλίμπ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκικά στρατεύματα αναπτύσσονται στην ζώνη του Ιντλίμπ και σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, προωθήθηκαν σε ορισμένα σημεία εντός της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, χωρίς να προειδοποιήσουν γι αυτές τις μετακινήσεις και αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία δεν μπόρεσε να ενημερώσει τον συριακό στρατό.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος