Συρία: 86 οι νεκροί – «Απαράδεκτο» κατά τη Μόσχα το ψήφισμα του Σ.Α. (video)

Το Συμβούλιο Ασφαλείας προσήλθε σε έκτακτες συνομιλίες μετά και τη χειρότερη χημική επίθεση στη Συρία καταδικάζοντας τη φρικαλεότητα και ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου που κρατάει έξι χρόνια. «Σύγκρουση» Ρωσίας-ΗΠΑ. Στους 86 ανέρχονται οι νεκροί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κάνει λόγο για 30 παιδιά και 20 γυναίκες μεταξύ των θυμάτων. Άλλοι 160 τραυματίστηκαν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε με ανακοίνωση του πως τα θύματα της επίθεσης φαίνεται να εμφανίζουν συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα, ενώ και η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα τόνισε ότι οκτώ άνθρωποι στους οποίους προσέφερε φροντίδες, έπειτα από την επίθεση, εμφάνιζαν συμπτώματα που συνάδουν με αυτά τα οποία που προκαλούν νευροτοξικοί παράγοντες όπως το αέριο Σαρίν.

Βρετανία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισμα το οποίο καταδικάζει επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας που φέρεται να εξαπέλυσαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του συριακού στρατού και ζητούν την έναρξη έρευνας.

Ωστόσο, η Ρωσία, ένας από τους κύριους υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης, χαρακτηρίζει το ψήφισμα «κατηγορηματικά απαράδεκτο» δημιουργώντας σκηνικό έντασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Μόσχα υποστηρίζει τα χημικά διέρρευσαν όταν επλήγη αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών. Δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ προειδοποίησε ότι θα ασκήσει βέτο στο σχέδιο απόφασης, αν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επισπεύσουν την διαδικασία ψηφοφορίας χωρίς τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων.

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες, δήλωσε ότι στη Συρία, συμβαίνουν εγκλήματα πολέμου. Η θέση της Μόσχας είναι ότι επλήγη αποθήκη ανταρτών με νευροπαραλυτικά αέρια.

Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική σύγκρουση Ρωσίας-ΗΠΑ, με το καθεστώς Άσαντ να αρνείται τη χρήση χημικών όπλων χωρίς να έχει πείσει την διεθνή κοινότητα.

Συρία: 86 οι νεκροί – «Απαράδεκτο» κατά τη Μόσχα το ψήφισμα του Σ.Α. (video)Νωρίτερα σήμερα, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να προχωρήσει σε μονομερή ανάληψη δράσης εάν το Συμβούλιο αποτύχει να λάβει μια απόφαση για συλλογική δράση.

Πηγή: AFP, USATODAY, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:

Μέρκελ: Έγκλημα πολέμου που πρέπει να τιμωρηθεί η χημική επίθεση στη Συρία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος