Συρία: Νέες συγκρούσεις στην Ιντλίμπ-Τριβές στις σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν (video)

Θέατρο νέων συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού στρατού και των υποστηριζόμενων από τη ρωσική πολεμική αεροπορία δυνάμεων του Σύρου προέδρου Άσαντ έγινε χθες βράδυ η επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της συριακής επικράτειας.

Την κλιμάκωση πυροδότησε χθες ο θάνατος 8 Τούρκων (7 στρατιωτών κι ενός πολίτη, μέλος του βοηθητικού προσωπικού) από πυρά του συριακού πυροβολικού, με την Άγκυρα να απαντά με σφυροκόπημα στόχων που προκάλεσε το θάνατο 13 Σύρων στρατιωτών και 9 πολιτών, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο. Το τουρκικό επιτελείο δια του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για «εξουδετέρωση» 76 Σύρων στρατιωτικών. Η Δαμασκός δεν επιβεβαίωσε ότι υπέστη απώλειες.

Οι χθεσινές εξελίξεις σηματοδότησαν σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης στην Ιντλίμπ, αναδεικνύοντας τις τριβές μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι διευκολύνει την προέλαση του Ασαντ κατά παράβαση της συμφωνίας εκεχειρίας που είχε υπογράψει μαζί του, προ μηνών στο Σότσι.

Συρία: Νέες συγκρούσεις στην Ιντλίμπ-Τριβές στις σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν (video)
AP

Η Άγκυρα κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι χτυπήθηκε παρά το ότι είχε ενημερώσει για τις θέσεις των ενόπλων δυνάμεων της. Η Μόσχα απέρριψε τους ισχυρισμούς αναφέροντας πως ο συριακός στρατός δεν είχε ενημέρωση.

«Τουρκικά στρατεύματα μετακινούνταν τη νύχτα στη ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ χωρίς να έχουν ενημερώσει τη ρωσική πλευρά», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Οι δυνάμεις της Τουρκίας δέχθηκαν «πυρά από συριακά στρατεύματα που είχαν στόχο τρομοκράτες σε περιοχή δυτικά της Σαρακέμπ», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

Αφού ανέκτησαν τον έλεγχο της Μααρέτ αλ Νούμαν, στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, την περασμένη εβδομάδα οι συριακές δυνάμεις πλέον κινούνται για να αποσπάσουν τη Σαρακέμπ από τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες.

Ο συριακός στρατός πλησιάζει πλέον στην πόλη Ιντλίμπ, την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας. Πηγές προσκείμενες στις συριακές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ο καταλήφθηκε το χωριό Νάιραμπ, 8 χιλιόμετρα από την πόλη. Είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνητικές δυνάμεις θέτουν υπό τον έλεγχό τους εδάφη στην περιοχή από τα τέλη του 2012.

Ανησυχία για νέο κύμα προσφύγων

Ο ΟΗΕ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εχθροπραξίες. «Η κλιμάκωση αυτή υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια που προκαλείται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Στεφάν Ντουτζαρίτς μεταφέροντας τη δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες ότι δεν πρέπει να γίνονται επιθέσεις εναντίον πολιτών ή πολιτικών υποδομών. Ο Ντουτζαρίτς χαρακτήρισε τις επαφές “σε διάφορα επίπεδα” μεταξύ αξιωματούχων σε Συρία, Τουρκία, Ρωσία και άλλες δυνάμεις που εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο, ως ένα μήνυμα να «αποκλιμακωθεί» η ένταση και να μειωθεί ο αριθμός των νεκρών.

Συρία: Νέες συγκρούσεις στην Ιντλίμπ-Τριβές στις σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν (video)
AP

Η Άγκυρα και η Μόσχα είχαν κλείσει συμφωνία το 2018 για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ, με στόχο την αποτροπή ευρείας κλίμακας επιχείρησης του συριακού στρατού. Μια νέα προσπάθεια για εκεχειρία έγινε στις 12 Ιανουαρίου δεν καρποφόρησε.

Στην επαρχία Ιντλίμπ υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, από άλλες περιοχές όπου μαίνονται μάχες.

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους δύο μήνες στη βορειοδυτική Συρία από τις νότιες περιοχές όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ του στρατού του Ασάντ και της Ρωσία που διεξάγουν επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών και των Σύρων ανταρτών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε πρόσφατα ότι η χώρα του, που έχει υποδεχθεί 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, δεν θα δείξει «καμία ανοχή σε νέο μεταναστευτικό κύμα».

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος