Συνεχίζεται το πογκρόμ των αρχών στην Τουρκία (video)

Δίχως τέλος το «ξήλωμα» και οι συλλήψεις στην Τουρκία, με τις αρχές να κινούνται εναντίον στρατιωτικών και κρατικών λειτουργών που θεωρούνται ότι συνδέονται με τους πραξικοπηματίες.

Σύμφωνα με καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας, πολλοί από τους συλληφθέντες υπόκεινται σε βασανιστήρια, βιασμούς και εξευτελισμούς στις τουρκικές φυλακές.

Δεκάδες εντάλματα κατά δημοσιογράφων

Τη Δευτέρα, σειρά είχαν οι άνθρωποι του Τύπου, με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον 42 δημοσιογράφων, αρκετοί από τους οποίους διέφυγαν στο εξωτερικό.

Στον χορό των διώξεων μπήκαν και οι τουρκικές αερογραμμές, καθώς ανακοίνωσαν την απόλυση 211 υπαλλήλων που κατηγορούνται για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Επίσης, έγινε γνωστό πως κρατούνται και ανακρίνονται 31 ακαδημαϊκοί, αλλά και καταδρομείς, οι οποίοι κατηγορούνται πως επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο όπου βρισκόταν ο Ερντογάν την ημέρα του πραξικοπήματος.

Την ανησυχία του για την πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα διέκοπτε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

«Στην ΕΕ, οι αξιωματούχοι μπορούν να εκφράζουν τις σκέψεις τους για τη θανατική ποινή, θα έχει αντίκτυπο όμως αν φτάνουν να απειλούν την Τουρκία. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δεν είναι το αφεντικό μας», δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε διώξεις και στο διπλωματικό σώμα της Τουρκίας, ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρχουν προβλήματα και στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν οι αρχές δεν δεχθούν να εκδώσουν τον Γκιουλέν.

Νέα δεδομένα σε αυτή την υπόθεση ίσως φέρει η κατάθεση του στρατηγού Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είχε κρατηθεί όμηρος στη διάρκεια εκείνης της βραδιάς. Επιβεβαίωσε πως οι απαγωγείς του προσπάθησαν να τον πείσουν να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Γκιουλέν, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.

Την ίδια ώρα, πηγές σε φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ισχυρίζονται πως το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου οργάνωσε και χρηματοδότησε Αμερικανός στρατιωτικός.

Την πρώτη του συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς μετά το πραξικόπημα είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία και του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Δεν κλήθηκε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Πηγές: ΕΡΤ1 [επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή], Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/DENIZ TOPRAK

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος