Ηχηρό μήνυμα φον ντερ Λάιεν από την Κύπρο προς την Άγκυρα: «Δεν θα αποδεχθούμε λύση δύο κρατών»

Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τη Λευκωσία, την ώρα που οι κατοχικές αρχές συνεχίζουν με πυρετώδεις ρυθμούς την προετοιμασία της προκλητικής «φιέστας» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια ανήμερα της μαύρης επετείου του Αττίλα.

«Δεν θα αποδεχθούμε λύση δύο κρατών, το επαναλαμβάνω. Αυτό που μπορεί να περιμένει η Κύπρος είναι ενότητα και γνώση ότι 26 κράτη μέλη στεκόμαστε στο πλευρό σας. Αν χώρες όπως η Τουρκία μιλούν με αυτόν τον τόνο σε ένα μέλος, τότε είναι σαν να μιλούν σε όλους έτσι- στήριξη όλης της ΕΕ προς την Κύπρο» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου.

Η κα. φον ντερ Λάιεν παρέδωσε στον κ. Αναστασιάδη την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συζήτησαν θέματα που άπτονται του Σχεδίου Ανάκαμψης, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Πρόεδρό της για την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης που δίνει μια νέα προοπτική στην κυπριακή οικονομία.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που άπτονται του Μεταναστευτικού, της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και των συνεπειών κρίσεων και καταστροφών, όπως η πρόσφατη πυρκαγιά σε ορεινές περιοχές.

Η κα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έναρξη της εφαρμογής του Σχεδίου Ανάκαμψης για την Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα πολύ καλό πλάνο που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και το ποσό των 18 εκ. ευρώ για ενίσχυση των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Πρόσθεσε ότι θα μεταφέρει στην ΕΕ το θέμα της ανάγκης να δημιουργηθεί βάση του rescEU στην Κύπρο, κάτι που θα είναι επωφελές τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για χώρες της περιοχής.

Αναφορικά με το θέμα της πανδημίας του κορονοϊού, η κα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη την Κυπριακή Κυβέρνηση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και για τις ενέργειες του κράτους προς την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως κράτος πρώτης γραμμής και τις πιέσεις που δέχεται.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος