Σύλληψη δημοσιογράφου της Apple Daily στο Χονγκ Κονγκ για λόγους “εθνικής ασφαλείας”

Στη σύλληψη πρώην δημοσιογράφου της εφημερίδας Apple Daily στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, προχώρησε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ.

Ο Φουνγκ Ουάι-κονγκ είναι ο έβδομος εργαζόμενος στη φιλοδημοκρατική εφημερίδα, που πλέον έχει κλείσει, ο οποίος συλλαμβάνεται για λόγους «εθνικής ασφάλειας» τις τελευταίες εβδομάδες. Εργαζόταν στην εφημερίδα ως αρχισυντάκτης και αρθρογράφος.

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε ότι ένας 57χρονος άνδρας συνελήφθη στο αεροδρόμιο επειδή «συνωμοτούσε για να συνεργαστεί με ξένες χώρες ή ξένες δυνάμεις για να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλειας». Πρόσθεσε ότι τέθηκε υπό κράτηση και οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται.

Η δημοφιλής ταμπλόιντ εφημερίδα αναγκάστηκε να κλείσει μετά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της στις 17 Ιουνίου και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών της. Το τελευταίο φύλλο της κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι δεκάδες άρθρα της ενδέχεται να παραβίασαν τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας. Είναι η πρώτη φορά που ο νόμος αυτός, που επιβλήθηκε από το Πεκίνο, χρησιμοποιείται για να στοχοθετηθούν μέσα ενημέρωσης.

Η Ένωση Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ, σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της σύλληψης, καταδίκασε τη στοχοθέτηση δημοσιογράφων από την αστυνομία και ζήτησε εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτήν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετική είδηση: Αστυνομική εισβολή και συλλήψεις στην Apple Daily του Χονγκ Κονγκ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος