Μ. Ανατολή: Συγκρούσεις στην πλατεία των Τζαμιών λίγο μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός Ισραήλ – Χαμάς

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε Παλαιστίνιους πιστούς και Ισραηλινούς αστυνομικούς στην πλατεία των Τζαμιών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, δύο εβδομάδες έπειτα από παρόμοιες συμπλοκές που οδήγησαν σε αναζωπύρωση των βιαιοτήτων στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, οι συγκρούσεις άρχισαν μετά τη μεγάλη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής στην οποία συμμετείχε ένα πλήθος Παλαιστινίων με αντικείμενα να εκτοξεύονται προς την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων.

Στις 2 τα ξημερώματα τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μετά από 11 ημέρες αιματηρών συγκρούσεων. Την είδηση της εκεχειρίας επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ. Καθοριστικές ήταν οι πιέσεις Μπάιντεν και ο μεσολαβητικός ρόλος της Αιγύπτου.

Πυροτεχνήματα στην ανατολική Ιερουσαλήμ… Πανηγύρια μέχρι το πρωί στην πόλη της Γάζας. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, για να γιορτάσουν όπως υποστηρίζουν τη μεγάλη νίκη τους, έναντι του Ισραήλ.

Τα όπλα σίγησαν μετά από 11 ημέρες. 232 Παλαιστίνιοι και 12 Ισραηλινοί έπεσαν νεκροί. Η αμοιβαία εκεχειρία ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας, με τον Υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ να ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική επιχείρηση είχε μεγάλη επιτυχία. Έντονη όμως ήταν η κριτική που άσκησε η σκληροπυρηνική βάση του κόμματος Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας πρόωρη την απόφαση.

“Πετύχαμε το μεγαλύτερο πλήγμα στην Χαμάς, με όσον το δυνατόν μικρότερες απώλειες για το Ισραήλ. Φυσικά θρηνούμε για κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής” ανέφερε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ανάμικτα συναισθήματα έχουν και οι πολίτες του Ισραήλ. “Έχω μία γλυκόπικρη γεύση. Είναι ευχάριστο ότι η διαμάχη τελείωσε, αλλά δυστυχώς αισθάνομαι ότι δεν θα περάσει πολύ καιρός μέχρι την επόμενη κλιμάκωση”.

Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ δεσμεύτηκαν κι εκείνες για την κατάπαυση του πυρός, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι παραμένουν ετοιμοπόλεμες.

“Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχουμε το δάχτυλο στην σκανδάλη και θα συνεχίσουμε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της αντίστασης. Λέμε στο Νετανιάχου και τον στρατό του: Εάν επιστρέψετε, θα επιστρέψουμε”, τόνισε το στέλεχος της Χαμάς Εζατ Ελ Ρεσίκ.

Την ικανοποίηση του, για την εκεχειρία εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, οποίος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την Αίγυπτο και τον Πρόεδρο Αλ Σίσι για τη πετυχημένη διαμεσολάβηση. Υποσχέθηκε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα και ενίσχυση της αντιπυραυλικής ασπίδας του Ισραήλ.

“Έχουμε δεσμευθεί να συνεργαστούμε με τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες ώστε παρέχουμε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και να οργανώσουμε την διεθνή υποστήριξη για τους κατοίκους της Γάζας.

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι δύο αντιπροσωπείες από την Αίγυπτο φτάνουν μέσα στις επόμενες ώρες σε Τελ Αβίβ και παλαιστινιακά εδάφη, προκειμένου να ελέγχουν την τήρηση της συμφωνίας.

“Νομίζω ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν την ευθύνη, εκτός από την αποκατάσταση της τάξης να ξεκινήσουν ένα σοβαρό διάλογο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες αυτής της διαμάχης’ είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην περιοχή θα μεταβεί και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για να συναντηθεί τόσο με Ισραηλινούς όσο και με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Επιμέλεια βίντεο: Ανδριάνα Μαγγανιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος