Εικόνες βίας συνοδεύουν «την εβδομάδα οργής», όπως χαρακτήρισαν οι διαδηλωτές τις νέες κινητοποιήσεις που προκάλεσε η αδυναμία των πολιτικών ηγετών της χώρας να σχηματίσουν κυβέρνηση και η
επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση.
🇱🇧 The so-called "week of wrath" is still underway in #Lebanon
Lebanese protesters continued blocking major highways before anti-riot police charged hundreds of demonstrators outside the Lebanese central bank@cathyruthi reports on the situation from Beirut ⤵️#LebanonProtests pic.twitter.com/fk3ZODKnlZ
— FRANCE 24 English (@France24_en) January 15, 2020
Οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με δεκάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από την Κεντρική Τράπεζα στη Hamra, ζητώντας πρόσβαση στις καταθέσεις τους.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε μεγάλη ποσότητα δακρυγόνου, ενώ δεκάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και πυροτεχνήματα κι έσπασαν παράθυρα και ΑΤΜ.
Οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων κι έκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες στη Βηρυτό, ενώ για μια ακόμη φορά ο στρατός και η αστυνομία επενέβησαν.
Περίπου 50 διαδηλωτές συνελήφθησαν.
In front of the Central bank in #Lebanon pic.twitter.com/S6bS8JQNsp
— Hiba Nasr (@HibaNasr) January 14, 2020
Ο Λίβανος αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση του εδώ και δεκαετίες, ενώ το τοπικό νόμισμα πέφτει πτωτικά πριν το δολάριο και χάσει περισσότερο από το 60% της αξίας του τις τελευταίες εβδομάδες. Το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται και πολλοί Λιβανέζοι έχουν χάσει τη δουλειά τους ή έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται στο μισό.
Από τις 17 Οκτωβρίου συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες οδήγησαν στα τέλη του ίδιου μήνα στην παραίτηση του πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι.
Ο Λίβανος πρέπει να συνεργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα για την οικονομία του, η οποία βρίσκεται σε βαθιά κρίση, αλλά μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να βρίσκεται υπό την εποπτεία μιας νέας κυβέρνησης, κι όχι της σημερινής υπηρεσιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με δήλωση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι.
Οι πολιτικοί στον Λίβανο δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Χαρίρι από το πρωθυπουργικό αξίωμα τον περασμένο Οκτώβριο, εξαιτίας των διαδηλώσεων κατά της κρατικής διαφθοράς και της κακής διακυβέρνησης.
I'll be live on @France24_en in 15 minutes (11am UK/1pm #Beirut) from the site of last night's #LebanonProtests clashes in Hamra. pic.twitter.com/EVlOXXlNK3
— Leila Molana-Allen (@Leila_MA) January 15, 2020
Τον Δεκέμβριο ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν ζήτησε από τον Χασάν Ντίαμπ, καθηγητή πανεπιστημίου και πρώην υπουργό, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση έπειτα από διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα. Όμως μέχρι στιγμής ο Ντίαμπ δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνησης εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος