Στην κρεμάλα για 50 γραμμάρια ηρωίνη

Ένας Μαλαισιανός με νοητική αναπηρία έχασε την τελική έφεση την Τρίτη κατά της θανατικής καταδίκης του στη Σιγκαπούρη και αντιμετωπίζει σύντομα την εκτέλεση με απαγχονισμό δήλωσε ένας δικηγόρος και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ναγκενρθάν Κ. Νταρμαλινγκάμ καταδικάστηκε σε θάνατο το 2010 για προσπάθειά του να περάσει λαθραία λιγότερη από 1,5 ουγγιά ηρωίνης (50 γραμμ.) στη Σιγκαπούρη. Σε προηγούμενη ακρόαση, ο δείκτης νοημοσύνης του (Ι.Q) μετρήθηκε ότι ήταν 69 – ένα επίπεδο που αναγνωρίζεται διεθνώς ως διανοητική αναπηρία, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι ο καταδικασθείς Μαλαισιανός γνώριζε τι έκανε παραβιάζοντας τους σκληρούς νόμους της Σιγκαπούρης κατά των ναρκωτικών.

Ο M. Ραβί, δικηγόρος που συνδράμει την υπόθεση, έγραψε στο Facebook ότι το ανώτατο δικαστήριο της Σιγκαπούρης έκρινε ότι η έφεση του Nαγκενθράν ήταν «κατάχρηση διαδικασίας και ότι το διεθνές δίκαιο δεν εφαρμόζεται».

«Ο Nαγκενθράν, ο οποίος είναι διανοητικά ανάπηρος, πρόκειται να απαγχονιστεί πιθανώς τις επόμενες ημέρες», είπε.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα αναστολής ποινών που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι ο Nαγκενθράν αντιμετωπίζει άμεσα την εκτέλεση της ποινής εκτός εάν λάβει χάρη από την πρόεδρο της Σιγκαπούρης Χαλίμα Γιάκομπ.

«Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης έχει καταστήσει ξεκάθαρη τη δέσμευσή της να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Αν επιτρέψουμε σε αυτήν την παρωδία της δικαιοσύνης να πραγματοποιηθεί, θα ήταν αντίθετη με αυτές τις δεσμεύσεις», δήλωσε η διευθύντρια της οργάνωσης Μάγια Φόα.

«Προτρέπουμε την Πρόεδρο Χαλίμα Γιάκομπ να ακούσει τις κραυγές για έλεος στη Σιγκαπούρη και σε όλο τον κόσμο, από τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι τους παγκόσμιους επιχειρηματικούς ηγέτες και να χαρίσει τη ζωή σε αυτό τον ευάλωτο άνθρωπο», είπε η Φόα σε δήλωσή της.

Όποιος βρεθεί με πάνω από 0,5 ουγγιές ηρωίνης αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή στη Σιγκαπούρη, αν και οι δικαστές μπορούν μειώσουν την ποινή σε ισόβια κάθειρξη κατά την κρίση τους.

Ο Nαγκενθράν καταδικάστηκε σε θάνατο το 2010 και προηγούμενες προσπάθειες να μειωθεί η ποινή του σε ισόβια κάθειρξη ή να λάβει προεδρική χάρη απέτυχαν.

Ο ηγέτης της Μαλαισίας, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παγκόσμιες προσωπικότητες όπως ο Βρετανός επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον ζήτησαν να σωθεί η ζωή του Ναγκενθράν και χρησιμοποίησαν την υπόθεση για να υποστηρίξουν τον τερματισμό της θανατικής ποινής.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σιγκαπούρης απάντησε ότι η χώρα έχει «στάση μηδενικής ανοχής κατά των παράνομων ναρκωτικών» και ότι η θανατική ποινή έχει καταστεί σαφής στα σύνορά της.

Μετάφραση-Επιμέλεια Γρηγόρης Τάτσης
Πηγή: NPRnews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος