Στέλεχος του ιού της γρίπης ικανό για πανδημία ανακάλυψαν στην Κίνα

Κινέζοι ερευνητές αναγνώρισαν ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης που μπορεί και να εξελιχθεί στην επόμενη πανδημία αν και προς στιγμήν δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Όμως οι ερευνητές ανησυχούν καθώς  θα μπορούσε να μεταλλαχθεί τόσο πολύ  ώστε να μεταδοθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και να βρεθούμε  σε νέο  παγκόσμιο ξέσπασμα, όπως μεταδίδει το BBC, γι’ αυτό και χρειάζεται στενή παρακολούθηση.

Σημειώνουν μάλιστα ότι καθώς είναι νέος,  ο ανθρώπινος  πληθυσμός μπορεί να  ελάχιστη ή καθόλου ανοσία σε αυτόν.

Οι επιστήμονες  γράφουν στην μελέτη τους  ότι καθίσταται  αναγκαίο  να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να ελεγχθεί ο ιός στους χοίρους  αλλά και να επιτηρούνται στενά όσοι εργάζονται στη βιομηχανία χοίρων.

Το 2009  η  τελευταία πανδημία γρίπης που αντιμετώπισε η υφήλιος –η γρίπη των χοίρων -ξεκίνησε στο Μεξικό- ήταν λιγότερο θανατηφόρα από όσο εκτιμήθηκε  αρχικά, κυρίως επειδή πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είχαν ανοσία σε αυτήν, ίσως και λόγω της ομοιότητάς της με άλλους ιούς της γρίπης που είχαν κυκλοφορήσει χρόνια πριν.

Το νέο στέλεχος της γρίπης μοιάζει  με εκείνο του 2009, αλλά με κάποιες αλλαγές

Υπάρχουν  μάλιστα στοιχεία για πρόσφατη μόλυνση που ξεκίνησαν σε άτομα που εργάζονταν σε σφαγεία και στη βιομηχανία χοίρων στην Κίνα. Κι αυτό γιατί ο ιός, τον οποίο οι ερευνητές αποκαλούν G4 EA H1N1, μπορεί να μεγαλώσει και να πολλαπλασιαστεί.

Τα εμβόλια του εμπορίου δεν φαίνεται προς στιγμήν, να προστατεύουν από αυτόν, αν και θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ώστε να το επιτύχουν.

Πηγή: ΕΡΤ, ΒΒC

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ