Στα πρόθυρα θανάτου πρόσφυγας, εγκλωβισμένη στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας

Μία από τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί εδώ και περίπου 15 ημέρες στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας «βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου», προειδοποίησε σήμερα ένα πολωνικό ίδρυμα, προτρέποντας την κυβέρνηση να της παράσχει βοήθεια.

Περίπου 30 πρόσφυγες –κατά πάσα πιθανότητα Αφγανοί– παραμένουν σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό ανάμεσα στα σύνορα, καθώς η Πολωνία αρνείται να τους δεχτεί στο έδαφός της. Παρακολουθούνται στενά, από τη μία από τους Λευκορώσους συνοριοφύλακες και από την άλλη από τους Πολωνούς συναδέλφους τους.

Στα πρόθυρα θανάτου πρόσφυγας, εγκλωβισμένη στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας
AP Photo/Michal Kosc

«Φοβόμαστε για τη ζωή μιας γυναίκας 52 ετών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καλίνα Τσάρνογκ, η εκπρόσωπος του ιδρύματος Ocalenie («Διάσωση» στα πολωνικά). Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, η γυναίκα αντιμετωπίζει αναπνευστικά και νεφρολογικά προβλήματα. Πολλοί άλλοι άνθρωποι πάσχουν από άλλες ασθένειες, πρόσθεσε η Τσάρνογκ.

Οι ακτιβιστές, στους οποίους απαγορεύτηκε η άμεση πρόσβαση στους πρόσφυγες, επικοινωνούν μαζί τους με πλακάτ και μεγάφωνα, αλλά συχνά η αστυνομία κάνει παρεμβολές. Διαμαρτύρονται επειδή δεν μπορούν να παράσχουν ούτε τρόφιμα, ούτε τον αναγκαίο εξοπλισμό ώστε να αντέξουν οι άνθρωποι αυτοί στο κρύο και τη βροχή.

«Η έκκλησή μας απευθύνεται στην (πολωνική) κυβέρνηση επειδή οι αποφάσεις λαμβάνονται στο υψηλότερο επίπεδο», διευκρίνισε η Τσάρνογκ.

Η πολωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται στην πλευρά της Λευκορωσίας και κατά συνέπεια αυτή η χώρα είναι υπεύθυνη για την κατάσταση. Υπογράμμισε εξάλλου ότι μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που εστάλη από τη Βαρσοβία σε ένα μεθοριακό φυλάκιο δεν έγινε δεκτή από το Μινσκ.

Η Πολωνία τονίζει εξάλλου ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο προσφύγων στο έδαφός της, κάτι που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, θα ισοδυναμούσε με υποχώρηση στον «εκβιασμό» του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Στα πρόθυρα θανάτου πρόσφυγας, εγκλωβισμένη στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας
AP Photo/Michal Kosc

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσαν την Πολωνία να δεχτεί αυτήν τη μικρή ομάδα προσφύγων. «Η απώθηση ανθρώπων, η άρνηση να τους χορηγηθεί πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου ή απλώς το να τους αφήνουν εγκλωβισμένους σε μια κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπορεί να είναι η απάντηση ενός κράτους μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη Σύμβαση για τους πρόσφυγες και άλλους διεθνείς κανόνες που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η Επίτροπος Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Στα πρόθυρα θανάτου πρόσφυγας, εγκλωβισμένη στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας
Διαμαρτυρία ακτιβιστών που αλυσοδέθηκαν μπροστά στα γραφεία της πολωνικής συνοριοφυλακής, AP Photo/Czarek Sokolowski

Την Δευτέρα η Πολωνία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κατασκευάσει έναν φράχτη με συρματοπλέγματα στα σύνορά της με την Λευκορωσία και να αυξήσει τις στρατιωτικές περιπολίες στην περιοχή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος