Σήμερα στην Άγκυρα η τριμερής σύνοδος Τουρκίας-Ρωσίας και Ιράν για το συριακό

Οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί μετά το τέλος της συνάντησης κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στην Άγκυρα, θα παρουσιάσουν την κοινή τους θέση για την κατάσταση στην Συρία.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, οι τρεις ηγέτες θα υπογραμμίσουν την υποστήριξη τους προς την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Ο Ουσακόφ επεσήμανε ότι και οι τρεις χώρες είναι σύμφωνες στο ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί με πολιτικά μέσα και πως τον τελικό λόγο πρέπει να τον έχουν οι Σύριοι, ενώ ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας είναι να συμβάλλει στο να επιτευχθεί συναίνεση.

Μεταξύ άλλων, είπε ο Ουσακόφ, θα συζητηθεί η προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Συρία, όπως και ότι οι τρεις χώρες θα συμβάλλουν ούτως ώστε στην αρμόδια συνταγματική επιτροπή να εκπροσωπηθούν όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας.

Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης κορυφής ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει χωριστή συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο, με τον οποίο, όπως είπε, θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, το Κοινό Ολοκληρωμένο Διεθνές Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action) που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λαμβάνοντας υπ όψιν τα μηνύματα των Αμερικανών περί αναθεώρησης των όρων της συμφωνίας, όπως και ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία της πέμπτης συνόδου κορυφής για την Κασπία και την κατάσταση στη Συρία.

Ο Γιούρι Ουασκόφ ανέφερε επίσης ότι στους προσεχείς μήνες ενδέχεται να υπογραφεί συμφωνία για την δημιουργία ελεύθερης οικονομικής ζώνης μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) και του Ιράν (στην EAEU συμμετέχουν η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Κιργιζία και η Ρωσία).

Ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν επεσήμανε ότι οι επενδύσεις των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών στο Ιράν μπορούν να ανέλθουν στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος