Σε πάνω από 1.000 ανεβάζει ο ΟΗΕ τους νεκρούς στη Μιανμάρ

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι, κυρίως μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί στα βίαια επεισόδια στην Πολιτεία Ραχίν στη Bορειοδυτική Μιανμάρ, ανακοίνωσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή. Η εκτίμηση της εισηγήτριας είναι διπλάσια από τους αριθμούς που δίνει η κυβέρνηση της Μιανμάρ. Μαλαισία  και Ταϊλανδη δηλώνουν ότι θα δέχονται τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που φοβάται ότι θα ξεσπάσει ανθρωπιστική κρίση, περίπου 164.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Ροχίνγκια, έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές από τις 25 Αυγούστου.

Φεύγουν για να γλιτώσουν από τα βίαια επεισόδια στην Πολιτεία Ραχίν που σημειώνονται μετά τις επιθέσεις εναντίον θέσεων της αστυνομίας από αντάρτες Ροχίνγκια. Έκτοτε ο στρατός της Μιανμάρ έχει ξεκινήσει μια ευρεία επιχείρηση στην περιοχή αυτή, στη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 430 άνθρωποι, κυρίως «τρομοκράτες» Ροχίνγκια, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι αρχές της χώρας έχουν ανακοινώσει ότι έχουν χάσει 15 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του Αυγούστου.

Επίσης επεσήμαναν ότι 6.600 σπίτια Ροχίνγκια και 201 σπίτια μη μουσουλμάνων έχουν πυρποληθεί, ενώ 30 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ αυτών επτά Ροχίνγκια, επτά ινδουιστές και 16 βουδιστές στην επαρχία Ραχίν.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν χθες Πέμπτη την «ανησυχία» τους για την «κατάσταση» στην Πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ ζητώντας από τις αρχές της χώρας να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε αυτή την περιοχή στα βορειοδυτικά. Ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να σχολιάσει αν η Ουάσινγκτον εξετάζει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Μιανμάρ, ηγέτιδα της οποίας είναι η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι, ούτε αν θεωρεί αξιόπιστες τις κατηγορίες για σφαγές από τον βιρμανικό στρατό.

Στο μεταξύ το λιμενικό της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι δεν θα διώχνει τα πλοιάρια που μεταφέρουν πρόσφυγες Ροχίνγκια, ενώ οι αρχές της χώρας επεσήμαναν ότι είναι διατεθειμένες να τους προσφέρουν προσωρινό καταφύγιο.

Τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες είναι πιθανό να φτάσουν περισσότεροι πρόσφυγες στη Μαλαισία εξαιτίας του νέου κύματος βίας στη Μιανμάρ, επεσήμανε ο Ζουλκίφι Αμπού Μπακάρ γενικός διευθυντής του λιμενικού της χώρας. Ήδη στη Μαλαισία διαμένουν πάνω από 100.000 Ροχίνγκια.

Η Μαλαισία, η πλειονότητα του πληθυσμού της οποίας είναι μουσουλμάνοι, μάλλον θα εγκαταστήσει τους Ροχίνγκια σε κέντρα κράτησης προσφύγων, όπου συνήθως κρατούνται οι αλλοδαποί που δεν διαθέτουν έγγραφα.

Παράλληλα και η Ταϊλάνδη προετοιμάζεται να δεχθεί πρόσφυγες από τη Μιανμάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος