Σε απομόνωση 4 δισ. κάτοικοι του πλανήτη- Στις ΗΠΑ τo πρώτο τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων (video)

Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 ξεπερνούν τους 1.040.000 ενώ περισσότεροι από 55.000 έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 40.768 θάνατοι στην Ευρώπη σε σύνολο 574. 525 κρουσμάτων στη γηριά ήπειρο.

O μισός παγκόσμιος πληθυσμός, δηλαδή 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σε περισσότερες από 90 χώρες βρίσκονται σε απομόνωση λόγω του κορονοϊού. Μάλιστα οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα κρούσματα που δεν έχουν ανιχνευθεί και προσμετρηθεί μπορεί να είναι και 10 εκατομμύρια. Ωστόσο, διακρίνεται φως στην άκρη του τούνελ, καθώς οι αρχές σε Ρώμη και Μαδρίτη ανακοίνωσαν πως σημειώνεται πτώση στο μέσο όρο αύξησης των κρουσμάτων. Αντιθέτως, στη Βρετανία εκτιμάται ότι η κορύφωση θα αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ακόμη μία «μαύρη» ημέρα για την Ιταλία, που μετρά 766 νεκρούς και 4.585 νέα κρούσματα κορoνοϊού το τελευταίο 24ωρο, ενώ 1.480 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορoνοϊού στην Ιταλία είναι 119.827. Οι νεκροί έφτασαν τους 14.681 Παράλληλα, 19.758 άνθρωποι έχουν ιαθεί, ενώ 73 συνολικά είναι οι γιατροί που έχασαν την ζωή τους. Ο επικεφαλής του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας Σίλβιο Μπρουζαφέρο Σάλα, ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό να δώσει άμεσα την αναγκαία έγκριση για την χρήση των νέων προστατευτικών μασκών που η περιφέρεια της Λομβαρδίας κατάφερε να σχεδιάσει και να παράξει, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο του Μιλάνου.

Mε νέα ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκφράζει την συμπαράστασή της προς τον ιταλικό λαό και σημειώνει «Ιταλία, είμαστε στο πλευρό σου», προσθέτοντας παράλληλα και την φωτογραφία από το ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου υψώθηκε σήμερα συμβολικά η Ιταλική σημαία.

Τουρκία: Σε καραντίνα πάνω από 30 πόλεις, απαγόρευση κυκλοφορίας για νέους κάτω των 20 ετών

Σε νέο διάγγελμα προς το τουρκικό έθνος, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε νέα μέτρα, μεταξύ αυτών “να τηρείται απόσταση 3 βημάτων μεταξύ των ανθρώπων όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, αλλιώς θα πληρώνουν πρόστιμο”. Έχουμε συνολικό αριθμό ασθενών 20.921, 425 θανάτους και 484 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν,” είπε.

Σε απομόνωση 4 δισ. κάτοικοι του πλανήτη- Στις ΗΠΑ τo πρώτο τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων (video)
AP Photo

Το επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες με περισσότερα από 245.000 κρούσματα και τουλάχιστον 6.000 θύματα. Ημερησίως καταγράφονται περισσότεροι από 1000 θάνατοι.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, τα αποθέματα σε αναπνευστήρες επαρκούν για έξι μέρες. Το υπουργείο Άμυνας μεταφέρει σε πυρηνικά καταφύγια σημαντικές στρατιωτικές μονάδες για να τις προστατεύσει από τον ιό.

Οι ασθενείς αυξάνονται και στο νευραλγικής σημασίας τρίγωνο Ουάσιγκτον Μέριλαντ Βιρτζίνια εξέλιξη που δημιουργεί φόβους για ενδεχόμενη παράλυση του κρατικού μηχανισμού στην πιο κρίσιμη στιγμή.
Με νέα οδηγία οι Αμερικάνοι καλούνται να καλύπτουν τα πρόσωπα τους όταν βγαίνουν έξω ειδικά στις περιοχές όπου υπάρχει έξαρση, ενώ ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας αναρωτιέται δημοσίως γιατί δεν έχει δοθεί ακόμη εντολή για παραμονή στο σπίτι σε εθνικό επίπεδο καθώς σε 10 πολιτείες η ζωή συνεχίζεται σχεδόν κανονικά.

Κουράγιο δίνει ο 95χρονος βετεράνος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου Ουίλιαμ Κέλι, ο οποίος στα κατορθώματα του συμπεριέλαβε και τη νίκη του κατά του κορονοϊού, γράφουν αμερικανικές εφημερίδες.

Ωστόσο, δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει την δουλειά τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες και οι προβλέψεις για τα ποσοστά ανεργίας είναι πρωτοφανείς για τα αμερικανικά δεδομένα.
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσαν έτοιμοι για σύνοδο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να εντείνουν τη συνεργασία τους για να αντιμετωπίσουν την μάστιγα.

Ισπανία: Ενδεχόμενο παράτασης της καραντίνας ως τις 26/4

Οι Ισπανοί επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι η καραντίνα λειτουργεί κι αυτό φαίνεται από την καμπύλη των κρουσμάτων που πέφτει καθημερινά εδώ και 10 ημέρες.

Σε 117.710 ανέρχονται τα κρούσματα και 10.935 είναι θάνατοι, ενώ  30.000 πήραν εξιτήριο. Περίπου 3.000 είναι οι θάνατοι ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας οι οποίοι ζητούν από τις οικογένειες να πάρουν σπίτι τους προσωρινά τα ηλικιωμένα άτομα που είναι υγιή για να μην μολυνθούν.

Σε απομόνωση 4 δισ. κάτοικοι του πλανήτη- Στις ΗΠΑ τo πρώτο τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων (video)

Γαλλία: Ο πρώτος θάνατος αστυνομικού

Η επιδημία του νέου κορονοϊού στη Γαλλία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους, από τους οποίους οι 5.091 πέθαναν σε νοσοκομεία και τουλάχιστον 1.416 σε οίκους ευγηρίας και άλλα ιδρύματα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 588 θάνατοι σε νοσοκομεία. Η κορύφωση της επιδημίας αναμένεται στις 6 Απριλίου στο Παρίσι, που θεωρείται πόλη υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

160.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες ενισχύουν τους ελέγχους σε όλη τη χώρα απο σήμερα για να αποτρέψουν τον κόσμο να φύγει διακοπές του καθολικού Πάσχα.

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης της Αστυνομίας Παρισίων αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για τη δήλωση του οτι “όσοι δεν σεβάστηκαν την καραντίνα στην αρχή τώρα βρίσκονται στην εντατική”.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του γαλλικού απολυτηρίου “Μπακαλορεά” (Baccalauréat) θα μετρήσει μόνο η βαθμολογία κι όχι εξετάσεις.

Βρετανία: Νέο ζοφερό ρεκόρ 

684 θάνατοι και 4.450 κρούσματα σε μία ημέρα, συνιστούν τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό ενώ το σύνολο των κροουσμάτων ανέρχεται σε 38,168 και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραμένει  σε απομόνωση καθώς παρουσιάζει ακόμη πυρετό.

Στο μεταξύ, εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο στον κόσμο νοσοκομείο Εντατικής Θεραπείας για 4,000 ασθενείς. Ετοιμάστηκε σε λιγότερο από 15 μέρες.

Στο μεταξύ, συντάκτης της εφημερίδας The Telegraph αναγγέλει ότι  “Η Ελλάδα είναι ο πρώτος προορισμός μετά την κρίση του κορονοϊού” και επισημαίνει  ότι πρόκειται για ένα μέρος όπου οι Βρετανοί είναι πάντα ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές αγκάλες, ενώ “ο ήλιος πάντα λάμπει”.

Βόρεια Μακεδονία : Δώδεκα νεκροί από τον κορονοϊό

Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας στους 12 τον αριθμό των θυμάτων από τη νόσο. Ακόμη, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 46 νέα κρούσματα, τα περισσότερα μέσα σε μία ημέρα από την εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 430.

Σουηδία: Η τελευταία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με κανονικούς ρυθμούς

Η Σουηδία κατέγραψε σήμερα 612 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 6.000. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 333 με τη χώρα να θρηνεί σε καθημερινή βάση περίπου 25-30 θύματα, σύμφωνα με τη Σουηδική Υπηρεσία Υγείας.

«Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε μια πολιτική που θα μπορεί να διατηρηθεί για μια μακρύτερη χρονική περίοδο, κάτι που σημαίνει “μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι”, αυτό είναι το μήνυμά μας» είπε ο  επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας Άντερς Τέγκνελ, που αμφισβητεί πόσο αποτελεσματικό θα ήταν το μέτρο της καραντίνας σε βάθος χρόνου.

‘Εχει δεχθεί τόσο απειλές όσο και μηνύματα θαυμασμού για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση, καθώς η Σουηδία έχει επικεντρωθεί στο να απομονώνει και να φροντίζει τους ασθενείς παρά να κλείνει τμήματα της κοινωνίας. Οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων απαγορεύτηκαν, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια κάνουν διαδικτυακά μαθήματα, σχετικά μικρής εμβέλειας μέτρα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Διαρκής αγώνας ερευνητών σε ΗΠΑ- Αυστραλία- Ευρώπη

Στο νοσοκομείο Σαν Ματέο της Παβίας στην Ιταλία, θα γίνει μετάγγιση άιματος από πρώην θετικούς στον ιό σε νέους νοσούντες, με την ελπίδα ότι τα αντισώματα θα μπορούσαν να είναι η λύση της ασθένιας.

To πρώτο τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων που βασίζεται σε δείγμα αίματος και θα δίνει αποτέλεσμα σε 15 λεπτά, ενέκριναν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η 45χρονη Νεοϋορκέζα Νταϊάνα Μπέρεντ έγινε η πρώτη θεραπευμένη του ιού στην πολιτεία της που περνά το τεστ που θα δείξει αν το αίμα της περιέχει επαρκή αντισώματα ώστε να συμβάλει στις έρευνες για την δοκιμή θεραπείας. Τo πλάσμα των ιαθέντων, το συστατικό του αίματος όπου συγκεντρώνονται τα αντισώματα μετά από ασθένεια, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε έρευνες μικρής κλίμακας κατά άλλων λοιμωδών νόσων όπως ο Εμπολα και ο Sars. Η μέθοδος αυτή εφαρμοζόταν πριν ανακαλυφθούν τα εμβόλια. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η δωρεά αίματος από πρώην φορείς του ιού.«Κάθε δωρεά πλάσματος μπορεί εν δυνάμει να σώσει τρεις ή τέσσερις ζωές», τονίζουν επιδημιολόγοι.

Την ίδια ώρα η ιαπωνική εταιρία Fujifilm ανακοίνωσε ότι νέα βελτιωμένα τεστ PCR που γίνονται σε δείγμα από τη μύτη ή το φάρυγγα και ανιχνεύουν την ενεργή λοίμωξη από τον ιό, βγαίνουν στην αγορά. Η διάγνωση θα γίνεται πλέον σε δύο ώρες.

Στη μάχη ρίχνονται και πολεμοφόδια από το παρελθόν

Ερευνητικές ομάδες σε Αυστραλία και Ευρώπη δοκιμάζουν το εμβόλιο της φυματίωσης που ανακαλύφθηκε το 1920.

Το εμβόλιο δοκιμάζεται ήδη σε εργαζομένους στην Υγεία και στην Ελλάδα. Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ότι το εμβόλιο έχει κάποια δράση κατά του ιού, γι αυτό δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί κανείς τώρα.»

Ακόμη 250.000 Ευρωπαίοι πολίτες, εγκλωβισμένοι λόγω κορονοϊού

Πάνω από 250.000 Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν να επιστρέψουν σπίτια τους, καθώς ο αριθμός των υπό επαναπατρισμό Ευρωπαίων εξακολουθεί να είναι μεγάλος, παρόλο που η ΕΕ από τα μέσα Μαρτίου έχει βοηθήσει να επαναπατριστούν περίπου 350.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε  ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο αριθμός των Ευρωπαίων που θέλουν να επαναπατρισθούν αυξάνει καθώς όλο και περισσότεροι από αυτούς αναζητούν βοήθεια μέσω των πρεσβειών τους.

Με Γάλλους να έχουν εγκλωβισθεί στην Αυστραλία, Ισπανούς στο Περού και Γερμανούς στην Ινδία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξαρτώνται από τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών.

Η πανδημία απειλεί με διατροφικές ελλείψεις τις χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές

Η πανδημία του κορονοϊού απειλεί με σιτοδεία εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κατά κύριο λόγο σε χώρες στην Αφρική, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων και τις εξαγωγές για να μπορέσουν να τα πληρώσουν, προειδοποιεί σήμερα το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) του ΟΗΕ.

«Σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σοκ στην τροφοδοσία, όπως μία ξηρασία, ή ένα σοκ στη ζήτηση, όπως μία ύφεση. Όμως εδώ τα έχουμε και τα δύο ταυτόχρονα. Και μάλιστα και τα δύο ταυτόχρονα και σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι κάτι πραγματικά, πολύ, μα πολύ, καινοφανές», εξηγεί ο Αρίφ Χουσάιν, οικονομολόγος του ΡΑΜ σε συνέντευξή του μέσω τηλεδιάσκεψης στη Ρώμη.

Η «πρωτογενής παραγωγή δημητριακών στη Γαλλία υποφέρει από έλλειψη εργατικών χεριών και φορτηγών μεταφοράς, την ώρα που αυξάνεται η ζήτηση για εξαγωγές κι οι αγορές εξαιτίας του πανικού», τονίζει στην έκθεσή της η ίδια υπηρεσία.

Αυτές οι μαζικές αγορές που οφείλονται στον πανικό της πανδημίας, είτε από εμπόρους, είτε κι από κυβερνήσεις, που φοβούνται ότι η πανδημία θα προκαλέσει διακοπές στη γραμμή τροφοδοσίας, μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της τιμής,  όπως προκύπτει από τους μηνιαίους δείκτες τιμών στα διατροφικά είδη, που δημοσίευσε χθες ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO).

Ανταποκρίσεις: Λένα Αργύρη, Δώρα Μακρή, Θωμαϊς Παπαϊωάννου, Ευδοξία Λυμπερη

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου, Κλειώ Νικολάου, Μαριλένα Κατσίμη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος