Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εκκαθαρίσεων στην Τουρκία, διώχτηκαν 657 υπάλληλοι του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ ανακοινώθηκε η σύλληψη του υπασπιστή του Ερντογάν και των δύο πιλότων που κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό Σουχόι μαζί με τον πιλότο του, το Νοέμβριο του 2015.
Εξάλλου, η εποπτεύουσα αρχή των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανακλήθηκαν οι άδειες των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Επιπλέον, το Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας έδωσε οδηγία σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας να υποβάλουν την παραίτησή τους όλοι οι κοσμήτορες σχολών – πρόκειται συνολικά για 1.577 κοσμήτορες εκ των οποίων οι 1.176 βρίσκονται σε δημόσια και οι 401 σε ιδιωτικά (βακουφικά) πανεπιστήμια – ενώ το υπουργείο Παιδείας ανακάλεσε τις άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», συνολικά 49.321 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στο τουρκικό Δημόσιο, εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα. Εκτός από τους 36.200 υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας, 28.321 υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί από διάφορες υπηρεσίες, όπως το γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Εσωτερικών, την υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών και τη Διεύθυνση Ελέγχου Ενεργειακής Αγοράς.
Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα των Times ότι αγνοούνται 14 πολεμικά πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, εν μέσω ανησυχιών ότι οι διοικητές τους μπορεί να είναι εμπνευστές του πραξικοπήματος, οι οποίοι θέλουν να αυτομολήσουν.
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα, ο ναύαρχος Βεϊσέλ Κιοσελέ, διοικητής του τουρκικού Ναυτικού, δεν έχει δώσει σημεία ζωής μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής. Δεν είναι γνωστό αν o Κιοσέλ ήταν υποκινητής στην προσπάθεια απομάκρυνσης του Ερντογάν ή κρατείται όμηρος από πρωτεργάτες του πραξικοπήματος που έχουν διαφύγει, προσθέτει.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Russia Today, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάρ Κουρτουλμούς, αρνείται ότι αγνοούνται πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Επικοινωνία Ομπάμα-Ερντογάν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρόσφερε σε τηλεφωνική του συνδιάλεξη που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την βοήθεια της Ουάσινγκτον στις έρευνες της Άγκυρας για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής, παράλληλα όμως κάλεσε τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση καθώς καταδιώκουν τους υπεύθυνους για την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την νομική κατάσταση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος και την έκδοση του οποίου η Άγκυρα έχει εξαγγείλει ήδη ότι θα ζητήσει.
Ο Έρνεστ ανέφερε πως η τουρκική κυβέρνηση έστειλε σε ηλεκτρονική μορφή υλικό στην κυβέρνηση των ΗΠΑ το οποίο εξετάζεται από αμερικανούς αξιωματούχους. Πρόσθεσε ότι το αίτημα έκδοσης από μέρους της Τουρκίας, μόλις υποβληθεί, θα αξιολογηθεί βάσει της συμφωνίας έκδοσης που έχουν συνάψει τα δύο κράτη.
Εκπρόσωπος Ερντογάν: “Παράλογο”
«Είναι εντελώς παράλογο» να υποστηρίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκηνοθέτησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για να ενισχύσει την εξουσία του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του μιλώντας στον Τύπο, αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη σεναριολογία.
«Εάν αυτό δεν ήταν πραξικόπημα, τότε τι είναι ένα πραξικόπημα;» διερωτήθηκε ο Ιμπραχίμ Καλίν, για τον οποίο ο ισχυρισμός περί σκηνοθετημένου πραξικοπήματος «είναι σαν να λέγεται ότι η 11η Σεπτεμβρίου (2001) ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ, ή οι επιθέσεις στο Παρίσι (τον Ιανουάριο και το Νοέμβριο του 2015) και στη Νίκαια (την 14η Ιουλίου) από τη γαλλική κυβέρνηση».
«Ορισμένοι στρατηγοί και διοικητές που συνελήφθησαν γνώριζαν ότι θα παραμερίζονταν στις προσεχείς κρίσεις. Γνώριζαν ότι βρίσκονταν στον κατάλογο», των αξιωματικών που είτε δεν θα προβιβάζονταν είτε θα απομακρύνονταν, είπε ο Καλίν και έκρινε ότι «κατά έναν τρόπο έβλεπαν (το πραξικόπημα) ως την τελευταία πιθανότητα που είχαν να το εμποδίσουν αυτό».
Πηγή: ΕΡΤ1, Α’Πρόγραμμα, thetimes.co.uk, Ρόιτερς, Sputnik, Russia Today
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος