Σαουδική Αραβία: Πέντε θανατικές ποινές για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

Την καταδίκη πέντε ανθρώπων σε θάνατο και τριών σε ποινές φυλάκισης συνολικά 24 ετών στη δίκη για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τον Σαούντ Αλ Καχτάνι, έναν πρώην στενό σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, διεξήχθη έρευνα, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών, ο στρατηγός Άχμεντ αλ Ασίρι, αθωώθηκε.

Ο Κασόγκι ο οποίος διέμενε στις ΗΠΑ και είχε ασκήσει κριτική στον πρίγκιπα διάδοχο εθεάθη τελευταία φορά στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου του 2018 όπου είχε μεταβεί για να πάρει κάποια έγγραφα ενόψει του γάμου του. Το άψυχο σώμα του φέρεται ότι διαμελίστηκε και απομακρύνθηκε από το κτίριο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί τα λείψανά του.

Η δολοφονία αυτή προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, αμαυρώνοντας την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου. Η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις είπαν ότι πιστεύουν πως ο πρίγκιπας διάδοχος έδωσε την εντολή για τον θάνατο του δημοσιογράφου, αλλά Σαουδάραβες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν είχε κανέναν ρόλο σε αυτήν. Έντεκα Σαουδάραβες ύποπτοι δικάστηκαν για τον θάνατο του δημοσιογράφου, ενώ η δικαστική αυτή διαδικασία στο Ριάντ χαρακτηρίστηκε από μυστικότητα.

Οι καταδικασθέντες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Ο γιος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την ετυμηγορία, δηλώνοντας ότι με την απόφαση αυτή αποδόθηκε δικαιοσύνη στην οικογένειά του.

“Δηλώνουμε την εμπιστοσύνη μας στη σαουδαραβική δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδά της”, έγραψε στο Twitter ο γιος του Κασόγκι. Η Washington Post είχε γράψει νωρίτερα ότι τα παιδιά του πρώην αρθρογράφου της έλαβαν οικονομική αποζημίωση από τη σαουδαραβική κυβέρνηση, κάτι που η οικογένεια Κασόγκι διέψευσε.

Η απόφαση “απέχει μακράν από απόδοση δικαιοσύνης” λέει η Άγκυρα

Η Τουρκία επέκρινε σήμερα τις αποφάσεις σαουδαραβικού δικαστηρίου, εκτιμώντας ότι απέχουν “μακράν” από το να αποδοθεί δικαιοσύνη, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Aντιδράσεις των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα

“Καταστρατήγηση της δικαιοσύνης” καταγγέλλει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (MSF), αναφερόμενη στην καταδίκη σε θάνατο, έπειτα από δίκη κεκλεισμένων των θυρών στη Σαουδική Αραβία, 5 Σαουδαράβων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Στη δίκη αυτή δεν έγιναν σεβαστές “οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαιοσύνης” και η καταδίκη αυτή θα μπορούσε να αποτελεί “μέσο για να σιωπήσουν για πάντα μάρτυρες της δολοφονίας” του δημοσιογράφου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018, προσθέτει ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης προάσπισης των δημοσιογράφων Κριστόφ Ντελουάρ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 5 Σαουδάραβες καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, αλλά δύο από τους βασικούς υπόπτους, ο Σαούντ αλ Καχτάνι, πρώην στενός σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και ο στρατηγός Άχμεντ αλ Ασίρι, ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών, αθωώθηκαν.

“Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί για τις διακρίσεις που έγιναν στις αποφάσεις αυτές”, συνέχισε ο Κριστόφ Ντελουάρ. “Ελπίζουμε ότι η Σαουδική Αραβία θα επανορθώσει με μια έφεση που θα γίνει δημοσίως, και αποδείξεις. Με την απονομή δικαιοσύνης με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκατασταθεί η εικόνα του βασιλείου”, επισήμανε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας, το δικαστήριο του Ριάντ που είχε αναλάβει την υπόθεση πραγματοποίησε συνολικά 9 ακροαματικές διαδικασίες παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας, όπως και συγγενών του Κασόγκι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος