Σάλος απο εξάρθρωση δικτύου στο Facebook προσκείμενο στον Μπολσονάρου

Δίκτυο λογαριασμών  για να διαδώσουν διχαστικά πολιτικά μηνύματα χρησιμοποιούσαν υπάλληλοι του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου και των δύο γιων του διέγραψε το Facebook. Η αποκάλυψη πυροδοτεί νέα πολιτική ένταση στη χώρα

Η εταιρεία εξήγησε ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν να συγκαλυφθεί η ταυτότητα των χρηστών, διαπιστώθηκε  ότι οι λογαριασμοί σχετίζονταν με υπαλλήλους δύο Βραζιλιάνων βουλευτών, του προέδρου και των γιων του, του βουλευτή Εντουάρντο και του γερουσιαστή Φλάβιο Μπολσονάρου.

Ο Ναθάνιελ Γκλάιτσερ, ο επικεφαλής της πολιτικής κυβερνοασφάλειας της Facebook Inc είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί χειρίζονταν τους λογαριασμούς. Αλλά αποδεικνύεται ότι “υπάλληλοι αυτών των γραφείων εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ενέργειές στην πλατφόρμα μας”, είπε στο Reuters.

Εντοπίστηκαν περισσότεροι από 80 λογαριασμοί στο Facebook και το Instagram, ενταγμένοι σε αυτό  το βραζιλιάνικο δικτύο. Οι λογαριασμοί είχαν συνολικά 1,8 εκατομμύριο «ακολούθους» και ορισμένοι χρονολογούνταν από το 2018. Ερευνητές του Εργαστηρίου Ψηφιακής Εγκληματολογικής Έρευνας του Atlantic Council, είπαν ότι βρήκαν πέντε νυν και πρώην υπαλλήλους πολιτικών προσώπων που διαχειρίζονταν τους λογαριασμούς. Ορισμένοι από αυτούς τους λογαριασμούς εμφανίζονταν παραπλανητικά ως μέσα ενημέρωσης και διέδιδαν κομματικές απόψεις, στηρίζοντας τον Μπολσονάρου, είπε η ερευνήτρια Λουίζα Μπαντέιρα. Οι στόχοι τους ήταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, πρώην υπουργοί και μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας.

Πρόσφατα, μάλιστα, οι ίδιοι λογαριασμοί επαναλάμβαναν τους ισχυρισμούς του Μπολσονάρου ότι ο κίνδυνος από την πανδημία του νέου κορονοϊού έχει μεγαλοποιηθεί.

«Ξέραμε για πολύ καιρό πως όταν κάποιοι διαφωνούν με τον Μπολσονάρου γίνονται στόχος από αυτόν τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση για να τους γελοιοποιήσει και να τους δυσφημίσει», είπε η Μπαντέιρα.

Οι καταγγελίες του Facebook εντείνουν την οξυμένη πολιτική κρίση στη Βραζιλία, όπου οι γιοι και οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου κατηγορούνται ότι συντονίζουν μια διαδικτυακή εκστρατεία για να δυσφημίσουν τους αντιπάλους του προέδρου. Οι κατηγορίες αυτές ερευνώνται τόσο από το Κογκρέσο όσο και από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Τον Μάιο αστυνομικοί έκαναν έρευνες σε σπίτια και γραφεία συμμάχων του Μπολσονάρου. Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι η έρευνα του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι αντισυνταγματική.

Αλλά και στις ΗΠΑ Το Facebook κατέβασε επίσης άλλα τρία δίκτυα παραπληροφόρησης, το ένα εκ των οποίων αποδίδεται στον Ρότζερ Στόουν, επί χρόνια στενό φίλο και σύμβουλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το γραφείο του  προέδρου δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα να σχολιάσει το θέμα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος