Σ. Μισέλ: Η προτεραιότητά μας εξακολουθεί να είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών στην ΕΕ όπως επίσης και οι πιο γρήγορες διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων αποτελούν προτεραιότητα της ΕΕ επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Επιστολή πρόσκλησης στην τηλεδιάσκεψη κορυφής της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου που απέστειλε προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει το έργο της για τον καθορισμό μιας κοινής προσέγγισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ αναφέρει στην επιστολή:

Θα συναντηθούμε (διαδικτυακά) την Πέμπτη και την Παρασκευή για να συνεχίσουμε το συντονιστικό μας έργο για την πανδημία COVID-19 και να προωθήσουμε άλλα σημαντικά σκέλη της κοινής μας ατζέντας.

Ο αγώνας μας ενάντια στην πανδημία COVID-19 συνεχίζεται. Παραμένει δύσκολο λόγω της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και της ανάγκης επίτευξης της σωστής ισορροπίας μεταξύ των περιορισμών και της ομαλής ροής αγαθών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά.

Η προτεραιότητά μας εξακολουθεί να είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των εμβολίων, καθώς και της παραγωγής και της παράδοσής τους. Θα απαιτήσει, για παράδειγμα, να αναζητηθούν λύσεις για να ενώσουν τους παρασκευαστές μεταξύ των αλυσίδων εφοδιασμού προκειμένου να κλιμακώσουν την παραγωγή στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης τη διασφάλιση ότι οι χορηγήσεις εμβολίων είναι προβλέψιμες και ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους.

Οι νέες παραλλαγές έχουν γίνει τα κυρίαρχα στελέχη σε πολλά κράτη μέλη. Αυτό συνεπάγεται ενίσχυση της ικανότητας αλληλουχίας μας και προετοιμασία της βάσης για ενημερώσεις εμβολίων.

Ενδέχεται να χρειαστούν περιοριστικά μέτρα για τα μη απαραίτητα ταξίδια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, η ροή αγαθών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά, καθώς και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι πράσινες λωρίδες, παραμένουν ουσιαστικές.

Ακόμα πιο μακριά, η επίδειξη αλληλεγγύης με τους συνεργάτες μας, συμπεριλαμβανομένης της COVAX, είναι το κλειδί.

Κοιτώντας πέρα από τις άμεσες προτεραιότητές μας, πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να καταγράφουμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εμπειρία μας μέχρι στιγμής. Θα συζητήσουμε λοιπόν πώς να οικοδομήσουμε την ανθεκτικότητά μας σε μελλοντικές απειλές για την υγεία, όποια μορφή κι αν έχουν.

Τέλος, πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας για τον καθορισμό μιας κοινής προσέγγισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Προτείνω να αφιερώσουμε την συνεδρία εργασίας μας την Πέμπτη σε όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.

Την επόμενη μέρα, θα ξεκινήσουμε με την Ασφάλεια και την Άμυνα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συμμετάσχει μαζί μας στην αρχή της τηλεδιάσκεψης για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε πώς να βελτιώσουμε τη συλλογική μας ικανότητα να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις απειλέ της ασφαλείας. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα μας ενημερώσει για τις τρέχουσες εργασίες για τη «Στρατηγική Πυξίδα». Θα ήθελα επίσης να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στις κυβερνοεπιθέσεις και τις υβριδικές απειλές που θέτουν πολύ πραγματικές προκλήσεις για την ασφάλειά μας. Τέλος, θα συζητήσουμε τις σχέσεις μας με τη Νότια Γειτονία.

Η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 3 μ.μ. (4 μ.μ. Ελλάδος) . Θα συναντηθούμε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτού γυρίσουμε στη συνεδρία εργασίας μας αφιερωμένη στο COVID-19 και την υγεία. Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου θα συνεχίσουμε στις 9 π.μ. (10 π. μ. Ελλάδος) για τη συνάντηση εργασίας για την Ασφάλεια και την Άμυνα και τη Νότια Γειτονία.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος