Ρωσία: Τριήμερη κατάπαυση του πυρός στο Azovstal για να απομακρυνθούν άμαχοι

Η Ρωσία ανακοίνωσε απόψε ότι οι δυνάμεις της θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal, στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης και θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο για τρεις ημέρες από αύριο, Πέμπτη (5/5), ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από τις 08.00 έως τις 18.00 ώρα Μόσχας στις 5, 6 και 7 Μαΐου από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χαλυβουργίας Azovstal προκειμένου ν’ απομακρυνθούν άμαχοι» δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο Ζελένσκι καλεί τον ΟΗΕ να «σώσει» τους τραυματίες

Ρωσία: Τριήμερη κατάπαυση του πυρός στο Azovstal για να απομακρυνθούν άμαχοι
AP

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να βοηθήσει να «σωθούν» οι τραυματίες που βρίσκονται στον χώρο της χαλυβουργίας Azovstal, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί κάτω κινδυνεύει. Ζητούμε τη βοήθειά σας για να τους σώσουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Ουκρανού προέδρου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γκουτέρες.

Σύμφωνα με το Κίεβο, εκατοντάδες στρατιώτες και άμαχοι, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, βρίσκονται στις υπόγειες στοές των εγκαταστάσεων αυτών.

Ο ΟΗΕ συμμετείχε ήδη την Κυριακή στην οργάνωση της επιχείρησης απομάκρυνσης σχεδόν 100 αμάχων που είχαν παγιδευτεί στο Azovstal μαζί με τους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται αυτό τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στο στρατηγικό λιμάνι, το οποίο ελέγχεται σχεδόν πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ανελέητο σφυροκόπημα στο Αζοφστάλ

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν το βράδυ στον χώρο του αχανούς εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανέφερε απόψε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Νταβίντ Αραχάμια, μιλώντας στο Radio Free Europe/Radio Liberty.

«Οι απόπειρες κατάληψης του εργοστασίου συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα. Οι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στον χώρο του Αζοφστάλ» μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός επικαλούμενος τον Αραχάμια.

Η ουκρανική πλευρά καταγγέλλει το συνεχιζόμενο σφυροκόπημα στο βιομηχανικό συγκρότημα στο Αζοφστάλ και την επιχείρηση εφόδου στις εγκαταστάσεις, με το Κρεμλίνο να διαψεύδει και πάλι την εισβολή και το δήμαρχο της πόλης να εκφράζει ανησυχία για τους εγκλωβισμένους αμάχους.

«Υπάρχουν επίσης παιδιά που περιμένουν εκεί για την επιχείρησης διάσωσης. Πάνω από 50 παιδιά περιμένουν για μια νέα διαπραγμάτευση και μια νέα αποστολή εκκένωσης αμάχων/0.23 Δυστυχώς σήμερα χάσαμε την επαφή με τους άνδρες μας (στο Αζφοστάλ)», λέει ο δήμαρχος της Μαριούπολης.

Το ορόσημο της 9ης Μαΐου

Ρωσικά μαχητικά πετούν σε σχηματισμό Ζ στον ουρανό της Μόσχας κάνοντας πρόβες για τη μεγάλη παρέλαση της 9ης Μαΐου, επέτειο της νίκης επί των Ναζί. Κι ενώ στη Δύση πληθαίνουν τα σενάρια για μια σημαντική ανακοίνωση την ημέρα εκείνη, το Κρεμλίνο διαψεύδει τις εκτιμήσεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κηρύξει γενική επιστράτευση και γενικευμένο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση κήρυξης πολέμου. Έχουμε ήδη απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση. Όχι, πρόκειται για ανοησίες», λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όμως το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι ετοιμάζει στρατιωτική παρέλαση στη Μαριούπολη και για το λόγο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει η εκκαθάριση των δρόμων της πόλης από συντρίμμια και νεκρούς. Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν μάλιστα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση προπαγάνδας περί μεγάλης ρωσικής νίκης και απελευθέρωσης του πληθυσμού.

Ολομέτωπη επίθεση σε Ανατολή και Νότο

Η Ρωσία συνεχίζει τις σφοδρές επιθέσεις σε όλο το ανατολικό και νότιο μέτωπο. Ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ κάνει λόγο για τουλάχιστον 21 νεκρούς αμάχους και το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει σχεδόν 50 αεροπορικές επιδρομές και πυραυλικά σε όλη τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας λέει: «Η ρωσικής στρατιωτική διοίκηση επιχειρεί να αυξήσει το ρυθμό των επιθετικών της επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία με στόχο να φτάσει στα διοικητικά όρια των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ καθώς και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους προς την κατεύθυνση της Ζαπορίζια».

Κι ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ισχυρίζεται ότι ισραηλινοί μισθοφόροι μάχονται στο πλευρό του τάγματος Αζόφ, ο υπουργός Άμυνας Σοϊγκού προειδοποιεί ότι τα δυτικά όπλα στην Ουκρανία αποτελούν νόμιμο στόχο για τη Ρωσία.

«Οι ΗΠΑ και οι νατοϊκοί τους σύμμαχοι συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία. Επισημαίνω ότι οποιαδήποτε φορτίο του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας με όπλα ή υλικό για τον ουκρανικό στρατό είναι για μας νόμιμος στόχος», διαμηνύει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Στο Χάρκοβο, ουκρανοί στρατιώτες έρχονται αντιμέτωποι με ένα μακάβριο θέαμα. Σοροί που φαίνεται να ανήκουν σε Ρώσους στρατιώτες τοποθετημένες σε σχήμα Ζ και πτώματα καρφωμένα σε οδοφράγματα.

Με τις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες σε αδιέξοδο, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι διαμηνύει ότι αρνείται να επιτρέψει μια «ψυχρή σύγκρουση» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που θα διαιωνίζεται κατά το πρότυπο άλλων πρώην σοβιετικών περιοχών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος