Reuters: Το 1/3 των εμβολίων AstraZeneca που συμφωνήθηκαν θα παραδοθεί στην ΕΕ

Την ώρα που 11 ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναστείλει τη χρήση συγκεκριμένων παρτίδων του εμβολίου λόγω της πιθανότητας σοβαρών επιπλοκών, η βρετανοσουηδική φαρμακευτική βιομηχανία AstraZeneca μειώνει κατά 25% την ποσότητα εμβολίων που δεσμευόταν να παραδώσει  τον περασμένο μήνα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. 

Μόνο το ένα τρίτο των συμβατικών υποχρεώσεων, αντιπροσωπεύει, εάν επαληθευτεί, το σχέδιο σύμφωνα με το οποίo η AstraZeneca θα έχει παραδώσει 30,1 εκατ. δόσεις στην Ευρώπη περί τα τέλη Μαρτίου και άλλα 20 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο, ενώ η συμφωνία ήταν για 90 εκατ. δόσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από όπου η AstraZeneca σκόπευε να στείλει δόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, διεμήνυσαν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αναμένει ότι θα παραλάβει σύντομα ποσότητες εμβολίων παρασκευασμένων στην αμερικανική επικράτεια, μετέδωσε χθες το Reuters.

Την 25η Φεβρουαρίου ο Πασκάλ Σοριό, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, δεσμευόταν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως η εταιρεία θα παρέδιδε 40 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Δεν υπάρχει ωστόσο, καμία πρόβλεψη για τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Ανώνυμες πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση της εταιρείας επικαλείται τώρα προβλήματα  στη μεταφορά των εμβολίων μέσω των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.

Η εταιρεία είχε πει πως οι αρχικές  μειώσεις  οφείλονταν σε προβλήματα στην παραγωγή στην Ευρώπη.

«Βλέπω προσπάθειες, αλλά δεν αρκούν προκειμένου η AstraZeneca να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για το πρώτο τρίμηνο», σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν μέσω Twitter χθες, προσθέτοντας πως είναι «ώρα» το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να φροντίσει να «εκπληρωθούν» οι υποχρεώσεις.

Βάσει του συμβολαίου που έχει συναφθεί, η AstraZeneca θα προμήθευε τις 27 χώρες μέλη με 180 εκατ. δόσεις το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, με το σύνολο της ποσότητας από τον Δεκέμβριο να φθάνει τα 300 εκατ. δόσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος