Ραντεβού για τη Συρία έδωσαν Πούτιν και Ερντογάν

H επόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής με το Ιράν για τη Συρία θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη. To συμφώνησαν σήμερα, οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας , δήλωσε πηγή της τουρκικής προεδρίας που επικαλείται το Reuters. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν “αποφασίστηκε να διεξαχθεί η δεύτερη σύνοδος κορυφής (έπειτα από αυτήν του Σότσι τον Νοέμβριο) μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη”, δήλωσαν επίσης πηγές της τουρκικής προεδρίας. Η ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η σύνοδος  θα αποφασιστεί προσεχώς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, είπε και αυτός ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικώς για την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής των τριών χωρών. “Συζητήθηκε μια συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους των τριών χωρών. Καμία συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ορίστηκε”, είπε.

Ρωσία και Ιράν,  υποστηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Τουρκία, υποστηρίζει τους αντιπολιτευόμενους στον Άσαντ. Οι τρεις συναντήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο σε σύνοδο κορυφής στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι. Τότε ο Πούτιν πρότεινε στον Ερντογάν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί να διοργανωθεί μια σύνοδος ανάμεσα σε εκπροσώπους των συριακών αρχών και της συριακής αντιπολίτευσης. Αυτή έγινε τον περασμένο μήνα, αλλά δεν είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Μολονότι η Ρωσία και η Τουρκία υποστηρίζουν αντίθετα στρατόπεδα στη Συρία, οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τους τελευταίους μήνες την συνεργασία τους όσον αφορά την κρίση στην Συρία στο πλαίσιο μιας αναθέρμανσης των σχέσεών τους μετά τη σοβαρή διπλωματική κρίση που αντιμετώπισαν στα τέλη του 2015.

Σύμφωνα με τις πηγές της τουρκικής προεδρίας τις οποίες επικαλέστηκαν το AFP και το Reuters, οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν επίσης στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα να επιταχύνουν την εγκατάσταση στρατιωτικών παρατηρητηρίων στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, στο πλαίσιο μιας “ζώνης αποκλιμάκωσης” που έχει στόχο την μείωση της έντασης των συγκρούσεων, και συζήτησαν επίσης για την ανθρωπιστική κατάσταση στην ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό.

Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική αυτή συνομιλία που είχαν να ενισχύσουν τον συντονισμό μεταξύ των στρατιωτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ασφαλείας των χωρών τους στην Συρία στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος