Προ των θυρών η συμφωνία της ΕΕ με την Pfizer/Biontech για παράδοσης 1,8 δις δόσεων 

ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης  

Προς οριστικοποίηση βαίνει η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία της ΕΕ για την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου από την BioNTech/Pfizer.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που επισκέφθηκε σήμερα την παραγωγική μονάδα της Pfizer/Biontech στο Πιούρς του Βελγίου, η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη και θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες συνεχιζόμενων των διαπραγματεύσεων.

Η ίδια επιβεβαίωσε παράλληλα ότι σχετικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ξεκίνησαν από τις 14 Απριλίου, οπότε εστάλη από την εταιρεία και τον Αλπέρτ Μπουρλά η σχετική προσφορά στην ΕΕ και έκτοτε αναζητείται η οριστικοποίηση της.

Οι 1,8 δις δόσεις εμβολίων που προκύπτουν από τη σύμβαση πρέπει να παραδοθούν μεταξύ 2021 και 2023. Στόχος είναι καταρχήν η ανανέωση του εμβολιασμού των ενηλίκων, πιθανή τρίτη δόση buster έναντι των μεταλλάξεων καθώς και η ανοσοποίηση 70 έως 80 εκατομμυρίων παιδιών στην ΕΕ, εφόσον μετά τα αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου σε εφήβους δοθεί η σχετική έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υπογράμμισε  επιπλέον ότι η ΕΕ παραμένει μια από της περιοχές που έχει παραλάβει τεράστιες ποσότητες δόσεων που ξεπερνούν τα 200 εκ., ευρισκόμενη στην πρώτη τριάδα των χωρών με τους περισσότερους εμβολιασμένους πολίτες στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η ΕΕ έχει ήδη συνάψει δύο συμφωνίες- με την Biontech / Pfizer για την παράδοση πάνω των 600 εκ. δόσεων εμβολίων, οι οποίες θα παραδοθούν σταδιακά εως το τέλος του 2020. Μόνο το δεύτερο τρίμηνο, μεταξύ Απριλίου έως τα τέλη Ιουνίου, η ΕΕ αναμένει την παράδοση 250 εκ. δόσεων εμβολίου από την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο mRNA της Pfizer /Biontech ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε στην Ευρώπη με αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 96%, ενώ εκτός από τα αναφυλακτικά επεισόδια δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές παρενέργειες.

Επιπλέον το πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας mRNA είναι ότι τα εμβόλια μπορούν επίσης να αναπροσαρμοστούν σχετικά γρήγορα για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεών και αφορά τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς. Παρουσιάζει ωστόσο ως μειονεκτήματα ότι πρέπει να φυλάσσεται σε πολύ βαθιά κατάψυξη και ότι σε σχέση με άλλα εμβόλια είναι σχετικά ακριβό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος