ΠΟΥ: Παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού δεν βλέπει τέλος της πανδημίας – Οδηγίες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων

Περίπου τα 3/4 των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί παγκοσμίως όμως αυτά τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος καθώς σχεδόν 18 μήνες από τη χορήγηση του πρώτου εμβολίου, 68 χώρες δεν έχουν ακόμη πετύχει 40 % κάλυψη, τόνισε πριν από λίγο στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Υπογράμμισε ότι η αντίληψη πως η πανδημία της COVID19 έχει τελειώσει είναι μεν κατανοητή, αλλά λανθασμένη καθώς περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό την περασμένη εβδομάδα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι μια νέα και ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή θα μπορούσε να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή και τεράστιος αριθμός ανθρώπων παραμένει απροστάτευτος.

Η άγνωστη ηπατίτιδα

Παράλληλα ο ΠΟΥ έχει καταγράψει περισσότερες από 700 περιπτώσεις ηπατίτιδας άγνωστης αιτίας σε 34 χώρες, ενώ άλλες 112 περιπτώσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση. Τουλάχιστον 38 από τα παιδιά που μολύνθηκαν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και 10 έχουν πεθάνει. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι πέντε ιοί που προκαλούν συνήθως ηπατίτιδα δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις.

Η ευλογιά των πιθήκων

Όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εγκατασταθεί σε μη ενδημικές χώρες και υφίσταται ιδιαίτερη ανησυχία για τους κινδύνους αυτού του ιού στις ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εγκύων. Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος το σενάριο αυτό μπορεί να αποτραπεί με τον εντοπισμό των κρουσμάτων και τις επαφές για τον έλεγχο αυτής της επιδημίας και την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της ευλογιάς. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες, θα εκδοθούν οδηγίες για την κλινική φροντίδα, την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, τον εμβολιασμό, καθώς και περαιτέρω οδηγίες για την προστασία της κοινότητας.

Επανέλαβε επίσης ότι ο ΠΟΥ δεν συνιστά τον μαζικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ όπου υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την προστασία όσων ενδέχεται να εκτεθούν, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και το προσωπικό εργαστηρίου. Επιπλέον ο εμβολιασμός μετά την έκθεση στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να γίνεται, ιδανικά εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση, κυρίως για άτομα που έχουν στενές επαφές υψηλότερου κινδύνου, όπως σεξουαλικοί σύντροφοι, μέλη της οικογένειας στο ίδιο νοικοκυριό και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Σαρώνει η ευλογιά στην Αφρική

Πάντως σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι ξεκάθαρα ανησυχητικό το γεγονός ότι η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται σε χώρες όπου δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν και υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής φέτος έχουν υπάρξει περισσότερα από χίλια τετρακόσια ύποπτα κρούσματα ευλογιάς πιθήκων στην Αφρική και 66 θάνατοι.

«Αυτός ο ιός κυκλοφορεί και σκοτώνει στην Αφρική εδώ και δεκαετίες. Είναι μια ατυχής αντανάκλαση του γεγονότος ότι η διεθνής κοινότητα προσέχει μόλις τώρα την ευλογιά των πιθήκων επειδή εμφανίστηκε σε χώρες υψηλού εισοδήματος, κατέληξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος