ΠΟΥ-OHE: Ένα παιδί ή ένας νέος πέθαινε κάθε 4,4 δευτερόλεπτα το 2021

Τουλάχιστον πέντε (5) εκατομμύρια παιδιά πέθαναν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους και άλλα 2,1 εκατομμύρια παιδιά και νέοι ηλικίας 5–24 ετών έχασαν τη ζωή τους το 2021, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Διοργανικής Ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για την Εκτίμηση της Παιδικής Θνησιμότητας, που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα μάλιστα με μια ξεχωριστή έκθεση διαπιστώθηκε ότι την ίδια χρονική περίοδο 1,9 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν νεκρά.

ΠΟΥ-OHE: Ένα παιδί ή ένας νέος πέθαινε κάθε 4,4 δευτερόλεπτα το 2021Η έκθεση δείχνει ότι το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας παιδιών κάτω των πέντε ετών μειώθηκε μεν κατά 50% από την αρχή του αιώνα, όπως και τα ποσοστά θνησιμότητας στα μεγαλύτερα παιδιά και τους νέους κατά 36 %.  Εάν δεν ληφθούν όμως γρήγορα μέτρα για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, προειδοποιούν οι επιστήμονες, σχεδόν 59 εκατομμύρια παιδιά και νέοι θα πεθάνουν πριν από το 2030 και σχεδόν 16 εκατομμύρια μωρά θα χαθούν λόγω θνησιγένειας.

Τεράστιες διαφορές στην πιθανότητα επιβίωσης

Τα παιδιά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστιες διαφοροποιημένες πιθανότητες επιβίωσης ανάλογα με το πού γεννιούνται, με την υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος. Αν και η υποσαχάρια Αφρική είχε μόλις το 29 % των ζωντανών γεννήσεων παγκοσμίως, η περιοχή αντιπροσώπευε το 56 % όλων των θανάτων κάτω των πέντε ετών το 2021 και η Νότια Ασία το 26 %. Τα παιδιά που γεννιούνται στην υποσαχάρια Αφρική διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο παιδικού θανάτου στον κόσμο με 15 φορές υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τα παιδιά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ενώ ο κίνδυνος μιας γυναίκας να γεννήσει νεκρό μωρό στην υποσαχάρια Αφρική είναι επτά φορές πιο πιθανός από ό,τι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η πρόσβαση και η διαθεσιμότητα ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθεί να είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για τα παιδιά παγκοσμίως. Οι περισσότεροι παιδικοί θάνατοι συμβαίνουν τα πρώτα πέντε χρόνια, εκ των οποίων οι μισοί είναι μέσα στον πρώτο κιόλας μήνα της ζωής. Για αυτά τα μικρότερα μωρά, ο πρόωρος τοκετός και οι επιπλοκές κατά τον τοκετό είναι οι κύριες αιτίες θανάτου. Για τα παιδιά που επιβιώνουν μετά τις πρώτες 28 ημέρες, οι μεγαλύτερες απειλές είναι μολυσματικές ασθένειες όπως η πνευμονία, η διάρροια και η ελονοσία.

ΠΟΥ-OHE: Ένα παιδί ή ένας νέος πέθαινε κάθε 4,4 δευτερόλεπτα το 2021
©UNICEF/UN0627081/Fazel

Δεν αύξησε την παιδική θνησιμότητα η Covid 19

Επιπλέον σύμφωνα με την έκθεση η COVID-19 δεν αύξησε άμεσα την παιδική θνησιμότητα – καθώς τα παιδιά αντιμετωπίζουν μικρότερη πιθανότητα θανάτου από τη νόσο από ότι ενήλικες – η πανδημία μπορεί να έχει αυξήσει τους μελλοντικούς κινδύνους για την επιβίωσή τους. Οι ανησυχίες εστιάζονται στην διακοπή των εκστρατειών εμβολιασμού, στις υπηρεσίες διατροφής και στην πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία τους για πολλά χρόνια.

Η εκτίμηση του ΠΟΥ

«Είναι πολύ άδικο το γεγονός ότι οι πιθανότητες επιβίωσης ενός παιδιού μπορούν να διαμορφωθούν μόνο από τον τόπο γέννησής του και ότι υπάρχουν τόσο τεράστιες ανισότητες στην πρόσβασή του σε υπηρεσίες υγείας που σώζουν ζωές», δήλωσε ο Δρ. Ανσού Μπανερζε, Διευθυντής Μητέρας, Νεογέννητου, Παιδιού και Εφηβική Υγεία και Γήρανση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). «Τα παιδιά παντού χρειάζονται ισχυρά συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και των οικογενειών τους, έτσι ώστε ανεξάρτητα από το πού γεννιούνται να έχουν το καλύτερο ξεκίνημα και ελπίδα για το μέλλον».

Ρεπορτάζ : ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος