ΠΟΥ: Εγκρίθηκε για χρήση έκτακτης ανάγκης το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac

Το πράσινο φως για την χορήγηση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου της κινεζικής Sinovac-CoronaVac άναψε πριν από λίγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πρόκειται για εμβόλιο με απενεργοποιημένο ιό του οποίου οι εύκολες απαιτήσεις αποθήκευσης το καθιστούν πολύ διαχειρίσιμο και ιδιαίτερα κατάλληλο στην συντήρηση.

Σύμφωνα με την απόφαση της στρατηγικής συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ το εμβόλιο συνιστάται για χρήση σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω, σε δύο δόσεις με διάστημα μεταξύ των δόσεων, δύο έως τεσσάρων εβδομάδων. Τα στοιχεία αποτελεσματικότητας του εμβολίου έδειξαν ότι αποτρέπει συμπωματική νόσο κατά 51% σε εκείνους που εμβολιάστηκαν, ενώ απέτρεψε επιπλέον σοβαρή COVID-19 και νοσηλεία στο 100% του πληθυσμού που μελετήθηκε. Δεν μπόρεσε να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών καθώς ήταν λιγοστοί οι συμμετέχοντες κατά την διάρκεια των δοκιμών. Παρ ‘όλα αυτά, ο ΠΟΥ συνιστά την χρήση και σε ηλικιωμένα άτομα, επειδή τα δεδομένα που συλλέγονται κατά τη μετέπειτα χρήση σε πολλές χώρες και τα υποστηρικτικά δεδομένα ανοσογονικότητας υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο έχει προστατευτική επίδραση σε ηλικιωμένα άτομα.

Ο ΠΟΥ συνιστά επιπλέον στις χώρες που χρησιμοποιούν το εμβόλιο σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες να παρακολουθούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του για να επαληθεύσουν τον αναμενόμενο αντίκτυπο και να συμβάλουν στην ενίσχυση των σύστασεων για όλες τις χώρες.

Στην περίπτωση του εμβολίου Sinovac-CoronaVac, η αξιολόγηση του ΠΟΥ περιελάβανε επίσης επιτόπιες επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής.

«Ο κόσμος χρειάζεται απεγνωσμένα πολλαπλά εμβόλια COVID-19 για να αντιμετωπίσει την τεράστια ανισότητα πρόσβασης σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η Δρ Μαριάντζελα Σιμάο Βοηθός-Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Πρόσβαση σε Προϊόντα Υγείας. «Προτρέπουμε τους κατασκευαστές να συμμετάσχουν στη πρωτοβουλία COVAX, να μοιραστούν την τεχνογνωσία και τα δεδομένα τους και να συμβάλουν στον έλεγχο της πανδημίας».

Υπενθυμίζεται πως η χορήγηση άδειας έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την παροχή εμβολίων στην πρωτοβουλία COVAX, ενώ επιτρέπει στις χώρες να επισπεύσουν τη δική τους κανονιστική έγκριση για την εισαγωγή και τη διαχείριση εμβολίων COVID-19.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος