ΠΟΥ: Χρειάζονται περισσότερες αλληλουχίες γονιδιώματος για να αξιολογηθεί η ΧΒΒ1.5 – Η Κίνα να αναφέρει όλους τους θανάτους

Επείγουσα έκκληση για περισσότερες αλληλουχίες γονιδιώματος του κορονοϊού όχι μόνο από την Κίνα, αλλά από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, καθώς διαφορετικά, θα είναι δύσκολο να αξιολογηθούν σωστά οι κίνδυνοι, από τη νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5. απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Από την κορύφωση του κύματος της Όμικρον, ο αριθμός των δηλωθέντων αλληλουχιών μειώθηκε περισσότερο από 90%», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος στην εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σημείωσε παράλληλα ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του και να ελπίζει ότι ο ιός θα εξαφανιστεί. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η αλληλουχία είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση της εμφάνισης και του πολλαπλασιασμού νέων παραλλαγών όπως της XBB.1.5.».

Σύμφωνα με την επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της Covid19, Δρ. Μαρία βαν Κερκοβε, η πλειονότητα των ακολουθιών γονιδιώματος της XBB.1.5 προέρχεται από μία μόνο χώρα, τις ΗΠΑ, ακολουθούμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Δανία.

Η Κίνα να αναφέρει όλους τους θανάτους

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον ΠΟΥ καταγράφονται ανά εβδομάδα 10.000 και 14.000 θάνατοι από την Covid-19 που είναι σχεδόν 90% λιγότεροι από τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, ο ΠΟΥ είναι πεπεισμένος ότι ο πραγματικός αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΠΟΥ απηύθυνε εκ νέου έκκληση στην Κίνα να αναφέρει όλους τους θανάτους και όχι μόνο αυτούς που εμπίπτουν στον πολύ περιορισμένο ορισμό που δίνουν οι αρχές καθώς η Κίνα απαριθμεί ως θανάτους από κορονοϊό μόνο άτομα που πεθαίνουν από αναπνευστικές ασθένειες μετά από αντίστοιχη μόλυνση. Ωστόσο, ο ΠΟΥ τονίζει ότι πολλές άλλες επιπλοκές από τον κορονοϊό μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος