Πώς συνέβη η τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στο Ισραήλ (video)

Στο Ισραήλ, η πρώτη μεγάλη θρησκευτική συνάθροιση από την έναρξη της πανδημίας κατέληξε σε μια αδιανόητη τραγωδία. Τουλάχιστον 44 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν στο ετήσιο προσκύνημα υπερ-ορθόδοξων Εβραίων, στον τάφο του ραβίνου Σιμόν Μπαρ Γιο-χάϊ, στο όρος Μερόν.

Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται σε ένα στενό δρόμο… Κατευθύνονται στο σημείο όπου διεξάγεται η ετήσια θρησκευτική γιορτή των υπερορθόδοξων Εβραίων. Και το κακό δεν αργεί να γίνει, πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο και αρκετοί ποδοπατούνται.

Από την άλλη άκρη του φράχτη, αστυνομικοί προσπαθούν να τους απεγκλωβίσουν. Η μουσική σταματά και οι διοργανωτές ζητούν από τους πιστούς να φύγουν για να περάσουν τα φορεία. Ακολουθούν σκηνές πανικού. Δεκάδες ασθενοφόρα σπεύδουν στο όρος Μερόν. Πιστοί προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια στους διασώστες και οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές χάους.

“Καθόμασταν και περιμέναμε τους φίλους μας για να πάμε μέσα να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε. Ξαφνικά είδαμε νοσοκόμους να τρέχουν, να κάνουν τεχνητή αναπνοή σε παιδιά” αναφέρει ένας άνδρας.

“Ήμουν εκεί μέσα στο φεστιβάλ, είχε πολύ κόσμο, ήταν περίπου 60 με 70 χιλιάδες άνθρωποι, δεν μπορούσαμε να κουνηθούμε και ξαφνικά κάποιοι άρχισαν να πέφτουν στο έδαφος”.

Οι εικόνες που καταγράφουν τα διεθνή πρακτορεία είναι συγκλονιστικές. Οι σοροί στοιβάζονται έξω από το στάδιο, ενώ μερικά λεπτά μετά καταφτάνουν φορτηγά για να τις μεταφέρουν.

Οι νεκροί είναι δεκάδες ενώ σχεδόν 150 έχουν τραυματιστεί με ορισμένους να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

“Με ποδοπάτησαν στα περισσότερα σημεία του σώματός μου, εκτός από την καρδιά και το στήθος, οπότε μπορούσα τουλάχιστον να αναπνεύσω” λέει ένας επιζώντας.

Λίγη ώρα μετά έφτασε στο σημείο ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος μίλησε για μία από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία του Ισραήλ.

Κάποιοι πιστοί τον γιούχαραν, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές φταίνε για το μακελειό, επειδή λόγω του κορονοϊού είχαν κλείσει τη μία έξοδο.

Οι υπερ-ορθόδοξοι Εβραίοι είναι μια κατηγορία που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις αρχές του Ισραήλ από την αρχή της πανδημίας. Αρχικά αρνητές του ιού και στη συνέχεια του εμβολιασμού και των περιοριστικών μέτρων.

Να σημειωθεί πως τρεις φαίνεται ότι είναι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στο τραγικό δυστύχημα: το τεράστιο πλήθος, οι ακατάλληλες εγκαταστάσεις και η συνολική διαχείριση της κατάστασης από τις αρχές. Πιο συγκεκριμένα ενώ είχε επιτραπεί σε 10.000 άτομα να παρευρεθούν στον χώρο τελικά εμφανίστηκαν 100.000 πιστοί, υπάρχουν εδώ και χρόνια καταγγελίες για κακή συντήρηση των εγκαταστάσεων που φιλοξενούν το γεγονός ενώ οι παρευρισκόμενοι ρίχνουν ευθύνες και στην αστυνομία λέγοντας ότι σήκωσε κιγκλιδώματα κάτι που δεν έκανε άλλες χρονιές δημιουργώντας έτσι μια αναταραχή στην κίνηση του πλήθους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη της στον Ισραηλινό ομόλογό της, ενώ συλληπητήρια εκ μέρους του ελληνικού λαού στα θύματα και της οικογένειές τους έστειλε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου, Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος