«Πορεία δικαιοσύνης» από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη (video)

Πορεία από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, μία απόσταση 450 χλμ., ξεκίνησε η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία, η οποία διαμαρτύρεται για την καταδίκη του αντιπροέδρου του κόμματος.

Την Τετάρτη ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP Ενίς Μπερμπέρογλου καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία της «κατασκοπείας».

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης που εξέδωσε την απόφαση διέταξε την άμεση κράτησή του, μετέδωσαν τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Μπερμπέρογλου κρίθηκε ένοχος διότι έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet βίντεο όπου φέρονται να καταγράφονται φορτηγά τα οποία ανήκουν στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (MIT) ενώ μεταφέρουν όπλα στη Συρία. Το βίντεο είναι ημερομηνίας Ιανουαρίου του 2014 και γυρίστηκε στα σύνορα με τη Συρία.

Η υπόθεση προκάλεσε σκάνδαλο στη χώρα και την οργή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπερμπέρογλου είναι ο πρώτος βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που καταδικάζεται σε ποινή κάθειρξης.

Το CHP χαρακτήρισε τη φυλάκιση του βουλευτή του με κατηγορίες περί κατασκοπείας «απόπειρα εκφοβισμού» που στοχοθετεί τους αντιπάλους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ερντογάν.

«Η φυλάκιση του βουλευτή μας είναι ένα πικρό παράδειγμα που δείχνει ότι η δικαστική εξουσία βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του CHP Ενγκίν Αλτάι.

Πηγές: ΕΡΤ1 [Αρ. Φερεντίνου], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος