Πιέσεις στις ΗΠΑ για παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν – Σήμερα η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του G-7

Μετά το διάγγελμα Μπάιντεν που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Καμπούλ, Βρετανία και Γαλλία ζητούν χρόνο για να απομακρύνουν τους πολίτες τους. Σε αυτό όμως αντιδρούν οι Ταλιμπάν οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οποιαδήποτε παράταση θα παραβίαζε τη συμφωνία που έχει γίνει. Με φόντο τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, αρχίζει σε λίγο ώρα η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του G-7.

Ο αμερικανικός στρατός φουλάρει τις μηχανές για τον επαναπατρισμό των πολιτών του, αλλά και την απομάκρυνση ευάλωτων Αφγανών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Τη Δευτέρα, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με στρατιωτικές πτήσεις έξω από το Αφγανιστάν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης των τελευταίων ημερών, που έγινε σε συνεργασία και με τους Ταλιμπάν

«Mέσω των στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν, διεύρυναν την περίμετρο των σημείων ελέγχου, έτσι ώστε να επιτραπεί η είσοδος σε Αμερικανούς, πολίτες τρίτων χωρών και Αφγανούς που διέθεταν βίζα» δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Το χάος όμως παραμένει και αποτυπώνεται στις δορυφορικές φωτογραφίες. Κόσμος συνωστίζεται στους διαδρόμους προσγείωσης και στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου, έξω από την οποία σχηματίζονται μεγάλες ουρές αυτοκινήτων.

Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα, καθώς οι Αμερικανοί έχουν δεσμευθεί ότι θα εγκαταλείψουν την χώρα έως τις 31 Αυγούστου. Οι Ταλιμπάν τους προειδοποιούν με αντίποινα σε περίπτωση που αποφασίσουν να καθυστερήσουν την αποχώρηση των δυνάμεών τους.

«Δεσμεύονται από τις ανακοινώσεις τους. Εαν τις παραβιάσουν η ηγεσία μας θα αποφασίσει τι θα κάνει» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, Σουχαΐλ Σαχίν.

Την τελική απόφαση θα πάρει ο Τζο Μπάιντεν μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της G7, ώστε να παρατείνει την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων, ενώ ανάλογες φωνές ακούγονται και μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι δύσκολο να φανταστώ ότι θα ολοκληρώσουμε πλήρως την αποστολή μας μέχρι το τέλος του μήνα. Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη στρατιωτική μας παρουσία μέχρι να φύγουν όλοι οι Αμερικανοί πολίτες και μέχρι να εκπληρώσουμε όλες τις ηθικές μας υποχρεώσεις απέναντι στους Αφγανούς συνεργάτες μας» σημειώνει ο επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σιφ.

Αλλά και όσοι καταφέρνουν να φύγουν μακριά από τον εφιάλτη των Ταλιμπάν, ζουν το δράμα του ξεριζωμού . Όπως η 30χρονη Αφγανή πρόσφυγας Σίμα που έφτασε σώα στην Βιρτζίνια, άφησε όμως πίσω τις δύο κόρες της 6 και 10 ετών: «Τα κορίτσια μου είναι στο Αφγανιστάν και εγώ στην Αμερική. Πώς να ζήσω έτσι; Είμαι νεκρή…».

Tην ίδια ώρα, οι δρόμοι της Καμπούλ, έχουν κατακλυστεί από τους μαχητές των Ταλιμπάν. Κρατώντας τις σημαίες του ισλαμιστικού κινήματος περιπολούν συνεχώς σκορπίζοντας τον τρόμο, ειδικά στις γυναίκες οι οποίες έχουν εξαφανιστεί από το δημόσιο βίο.

Washington Post: Συνάντηση του διευθυντή της CIA με τον αρχηγό των Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς είχε εμπιστευτική συνομιλία με τον αρχηγό των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ στην αφγανική πρωτεύουσα την Δευτέρα στην πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το φονταμενταλιστικό καθεστώς από την κατάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον αρχηγό των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ στην αφγανική πρωτεύουσα την Δευτέρα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων εν μέσω του χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να στείλει στην Καμπούλ τον Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο πλέον έμπειρος από τους διπλωμάτες του, απηχεί την σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του με την εσπευσμένη επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν.

Ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του καθεστώτος της Καμπούλ.

Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται το περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο ανδρών, αλλά είναι πιθανόν ότι το θέμα ήταν η καταληκτική ημερομηνία της λειτουργίας της αερογέφυρας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Εκπρόσωπος της CIA και του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος