Πέθανε ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης, ο μακροβιότερος μονάρχης στον πλανήτη

Έφυγε από τη ζωή στα 88 του χρόνια ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης, ο μακροβιότερος σε θητεία μονάρχης του πλανήτη.  

Ο Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι, βασίλεψε για 70 συνεχόμενα χρόνια, καθώς ανήλθε στον θρόνο το 1946.

Τα ανάκτορα δεν ανέφεραν την αιτία του θανάτου του, ωστόσο νοσηλευόταν για διάφορες παθήσεις το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς.

Πέθανε ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης, ο μακροβιότερος μονάρχης στον πλανήτηΔιάδοχός του, ο 63χρονος γιος του Μάχα Βατζιραλονγκόρν, οποίος διορίστηκε πρίγκηπας το 1972 από τον βασιλιά Μπουμιμπόλ.

Η ανησυχία για την υγεία του βασιλιά και τη διαδοχή του ήταν το υπόβαθρο για πάνω από μια δεκαετία πολιτικής αναταραχής στην Ταϊλάνδη, περιλαμβανομένων και δύο πραξικοπημάτων.

Η απώλειά του προκαλεί βαθύ πένθος στην Ταϊλάνδη, όπου θεωρούνταν πυλώνας σταθερότητας στη διάρκεια δεκαετιών πολιτικής αναταραχής και ταχείας ανάπτυξης.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο βασιλιάς, ενώ πολλοί έβαλαν τα κλάματα όταν κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του.

Ο βασιλιάς είναι επικεφαλής ενός θεσμού που κατέχει κεντρική θέση στην ταυτότητα της Ταϊλάνδης και θεωρείται πατέρας του έθνους. Οι περισσότεροι Ταϊλανδοί δεν έχουν γνωρίσει άλλον μονάρχη.

Ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ θεωρείτο δύναμη ενότητας και υπήρχαν επί μακρόν ανησυχίες ότι χωρίς αυτόν οι διαιρέσεις της χώρας ενδέχεται να επιδεινωθούν.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανόν υπό τη στρατιωτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πραγιούτ Τσαν-οτσά ο οποίος κυβερνά με σιδηρά πυγμή μετά την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης το 2014.Πέθανε ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης, ο μακροβιότερος μονάρχης στον πλανήτη

Ο πρίγκιπας Βατζιραλονγκόρν ωστόσο θα πρέπει να κερδίσει τον σεβασμό και τη λατρεία που απολάμβανε ο πατέρας του έπειτα από επτά δεκαετίες στον θρόνο.

Ο Βατζιραλονγκόρν, ζούσε στη σκιά του πατέρα του το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια είχε αναλάβει περισσότερα δημόσια καθήκοντα, που ο βασιλιάς δεν ήταν πια σε θέση να φέρει σε πέρας.
Ο πρωθυπουργός Πραγιούτ κήρυξε πένθος για ένα χρόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους και κάλεσε τους Ταϊλανδούς να απέχουν από “εορταστικές εκδηλώσεις” για 30 ημέρες.

Η αποτέφρωση της βασιλικής σορού θα απαιτήσει μήνες προετοιμασίας. Όταν η αδελφή του βασιλιά πέθανε το 2008, κηρύχθηκε πένθος 100 ημερών. Αποτεφρώθηκε δέκα μήνες μετά τον θάνατό της.

Η στέψη του διαδόχου θα πραγματοποιηθεί αφού λήξει η περίοδος πένθους.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕPA/ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος