Πέθανε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας

Ο Ίγκορ Κόρομποφ, πέθανε την Τετάρτη εξαιτίας «σοβαρής ασθένειας» από την οποία έπασχε για «μακρό» χρονικό διάστημα, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ο Κόρομποφ, 63 ετών, επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων από το 2016, ήταν ένας «θαυμάσιος άνθρωπος», «πιστός γιος της Ρωσίας» και «πατριώτης», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον θάνατό του.

Κυβερνήσεις χωρών της Δύσης έχουν κατηγορήσει την υπηρεσία της οποίας προΐστατο ο Κόρομποφ για σωρεία επιθέσεων και δραστηριοτήτων που θεωρούν αποσταθεροποιητικές.

Η Βρετανία κατηγόρησε πράκτορες της υπηρεσίας ότι προσπάθησαν να δολοφονήσουν, με νευροτοξικό παράγοντα, τον Ρώσο πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκρίπαλ και την κόρη του Γιούλια στο Σάλσμπερι.

Η Ολλανδία πιστεύει πως η ίδια η υπηρεσία βρισκόταν πίσω από μια απόπειρα κυβερνοεπίθεσης εναντίον του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η υπηρεσία πρωτοστάτησε στις προσπάθειες επηρεασμού του αποτελέσματος των εκλογών του 2016. Σε βάρος του Κόρομποφ, όπως και σε βάρος άλλων αξιωματικούς της Κεντρικής Διεύθυνσης, επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για δραστηριότητες που υπονόμευσαν την «κυβερνοασφάλεια» στη χώρα αυτή «εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης»

Η Μόσχα διαψεύδει όλες αυτές της κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος