Παρέμβαση Ερντογάν στον Τραμπ για το σκάνδαλο Halkbank

Ανταπόκριση Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεδίωξε μέσω του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει την έρευνα των Αμερικανών για την τουρκική κρατική τράπεζα «Halkbank».

Ο Ερντογάν ζήτησε επανειλημμένα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι έρευνες των αμερικανικών αρχών για το σκάνδαλο της τουρκικής, κρατικής τράπεζας «Halkbank». Αυτό αποκαλύπτει ο Τζον Μπόλτον σύμβουλος Ασφαλείς του πρώην προέδρου Τραμπ στο περιοδικο «Der Spiegel».

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε μηνύσει την τουρκική κρατική τράπεζα τον Οκτώβριο του 2019 για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και παράκαμψη των κυρώσεων κατά του Ιράν. Την διερεύνηση αυτών των καταγγελιών ήθελε να σταματήσει ο Ερντογάν με τις παρεμβάσεις του στον πρώην αμερικανό πρόεδρο. «Ο Ερντογάν έθετε το συγκεκριμένο θέμα σχεδόν σε κάθε συνομιλία που είχε με τον Τραμπ», λέει ο Μπόλτον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Spiegel», εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσει η δίκη της «Halkbank» στη Νέα Υόρκη. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο στην τράπεζα μέχρι και 20 δις δολάρια, ή αποκλεισμός της από το διεθνές τραπεζικό σύστημα Swift, σημειώνει το περιοδικό.

Εν τέλει, οι παρεμβάσεις του Ερντογάν στον Τραμπ και η ενασχόληση των δύο ηγετών με το θέμα έβλαψε την τράπεζα, εκτιμά ο Μπόλτον. Η «Halkbank», προσδοκώντας ότι θα παρέμβη ο Τραμπ και θα σταματήσει την έρευνα, δεν έκανε κανέναν συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος