Πανηγυρίζουν οι Παλαιστίνιοι την κατάπαυση του πυρός – Διχασμένοι οι Ισραηλινοί (video)

Με πανηγυρισμούς από τους Παλαιστινίους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη έγινε δεκτή η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, που τέθηκε σε εφαρμογή μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις των προηγούμενων 11 ημερών που κόστισαν και πάλι ανθρώπινες ζωές. Καθοριστικές για την εκεχειρία ήταν οι πιέσεις του αμερικανικού παράγοντα και η διαμεσολάβηση της Αιγύπτου.

Όμως πεδίο μάχης έγινε και πάλι το Αλ Ακσά. Με δακρυγόνα η ισραηλινή αστυνομία προσπαθεί να απομακρύνει τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο χώρο και όλα αυτά μόλις λίγες ώρες μετά την επίτευξη εκεχειρίας, μετά από 11 μέρες εχθροπραξιών. Συγκρούσεις και στη Δυτική Όχθη, αλλά και διαδηλώσεις στη Γάζα.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου μιλά για σπουδαία νίκη κατά της Χαμάς, που από την πλευρά της τονίζει πως οι μαχητές της είναι έτοιμοι εάν χρειαστεί. Όλα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή.

Όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός: “Η Χαμάς έλαβε πλήγματα για 11 μέρες και νύχτες, που άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού. Καταστρέψαμε ένα τεράστιο κομμάτι του «Μετρό» της υπόγειας πόλης των τρομοκρατών, κάτω από την Γάζα”.

Ο Νετανιάχου, ο Σιωνιστής εχθρός μας και ο στρατός του είπαν πως θα καταστρέψουν τα τούνελ μας παρά την αντίστασή μας. Του λέω σήμερα ότι οι μαχητές μας περπατούν περήφανα μέσα σε αυτά!”, αναφέρει ο αξιωματούχος της Χαμάς, Χαλίλ Αλ Χάγια.

Το βράδυ, το Αλ Ακσά πλημμύρισε από κόσμο που πανηγύριζε για την κατάπαυση του πυρός, πανηγυρισμοί και στη Γάζα, στη Ραμάλα, Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους κρατώντας και σημαίες της Χαμάς.

Διχασμένοι είναι οι Ισραηλινοί. Άλλοι δηλώνουν ανακουφισμένοι, άλλοι εκτιμούν πως οι επιθέσεις έπρεπε να συνεχιστούν.

Στη Γάζα, η κατάσταση είναι τραγική. Πολλοί παραμένουν εκτοπισμένοι, καθώς δεκάδες χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί.

Την κατάπαυση χαιρέτισαν πολλοί ηγέτες. Ο Τζο Μπάιντεν εξήρε τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρεζ τονίζει πως πρέπει τώρα να γίνουν προσπάθειες για ειρήνευση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: “Πιστεύω πως και στους Παλαιστίνιους και στους Ισραηλινούς αξίζει να ζουν με ασφάλεια και να απολαμβάνουν ισόνομα την ειρήνη, την ευημερία και την δημοκρατία”.

Το Κάιρο στέλνει αντιπροσωπείες και στις δύο περιοχές για να επιβλέπουν την εκεχειρία. Οι έντεκα μέρες μαχών άφησαν πίσω τους 243 νεκρούς Παλαιστίνιους, μεταξύ τους και 66 παιδιά, και 12 για το Ισραήλ.

Στον απολογισμό τους και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι νίκησαν και ότι είναι έτοιμες να ξαναπολεμήσουν αν χρειαστεί.

Eπιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Λήδα Παπαδοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος