Παγκόσμιο Φόρουμ Γενεύης: Ερντογάν κατά πάντων για το προσφυγικό (video)

Την εθελοντική επανεγκατάσταση ενός εκατομμυρίου σύρων προσφύγων στην ειρηνευτική ζώνη της βόρειας Συρίας, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πρότεινε ο τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Γενεύης. Μάλιστα ισχυρίστηκε πως η Τουρκία ήταν υποχρεωμένη να επέμβει στρατιωτικά στην Συρία εξαιτίας της ανεπαρκούς διεθνούς βοήθειας στους πρόσφυγες.

Η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης στη βορειοανατολική Συρία δεν μπορούσε να αποφευχθεί σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο. Συνδέοντάς τη μάλιστα με τη χρηματοδότηση για το προσφυγικό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε και πάλι τα βέλη του στη διεθνή κοινότητα.

“Πολλοί από τους φίλους μας στη Δύση προσεγγίζουν την προσφυγική κρίση από την πλευρά της ασφάλειας και της σταθερότητας, βασισμένοι όμως στα συμφέροντά τους. Έχουμε δει αισχρές μεθόδους που φτάνουν στο σημείο να καταστρέφουν τις βάρκες στα νερά της Μεσογείου, με στόχο να πνιγούν οι πρόσφυγες”, είπε ο Τ. Ερντογάν.

Μιλώντας από το βήμα του Παγκοσμίου Φόρουμ για το προσφυγικό, στο οποίο η Τουρκία συμπροεδρεύει, τόνισε πως πρέπει να δρομολογηθεί η επανεγκατάσταση ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη Συρία, εθελοντικά αλλά σύντομα. Στη ζώνη ασφαλείας όπως είπε θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σπίτια και σχολεία, τονίζοντας πως μόνο η Τουρκία άνοιξε την αγκαλιά της στους πρόσφυγες, φιλοξενώντας 3,7 εκατομμύρια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι επανέλαβε σήμερα πως η Άγκυρα θα κάνει ό,τι κρίνει αναγκαίο στη διεθνή σκηνή. «Αν είναι αναγκαίο, η Τουρκία στέλνει στρατό, γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο και εξαπολύει διασυνοριακή επιχείρηση, κάνει οτιδήποτε απαιτείται», ανέφερε ο Οκτάι σε Τούρκους βουλευτές κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020.

Η παρουσία του Ερντογάν στη Γενεύη συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις εναντίον ενώ οι δηλώσεις του προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις. Ο Γιάν Εγκελαντ τον κατηγόρησε πως χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως πιόνια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες ζήτησε τη συνεργασία όλων, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής Φίλιπο Γκράντι, τόνισε πως πρέπει να σταματήσουν να δαιμονοποιούνται οι πρόσφυγες και να χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς.

Πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί χωρίς τη θέλησή τους. Τα 25 εκατομμύρια από αυτούς είναι πρόσφυγες.

Σημαντικές πρωτοβουλίες για το προσφυγικό στο Παγκόσμιο Φόρουμ

Σημαντικές πρωτοβουλίες οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου που θα αρχίσουν να υλοποιούνται τα αμέσως επόμενα χρόνια προέκυψαν κατά την διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου φόρουμ προσφύγων στην Γενεύη, όπου μίλησαν αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι 120 χωρών στην σημερινή επίσημη έναρξη των εργασιών.

H οικοδόμηση των προϋποθέσεων για πιο δίκαιες απαντήσεις στα ζητήματα των προσφύγων μέσω του ισότιμου επιμερισμού των ευθυνών και βαρών καθώς και της προστασίας των προσφύγων με ανοιχτά σύνορα, στην βάση ενός οδικού χάρτη, που θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα σε παγκόσμιο επίπεδο, με την συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, είναι ο στόχος που επιτυγχάνεται στο πρώτο παγκόσμιο φόρουμ προσφύγων, σύμφωνα με δήλωση του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατά την σημερινή δεύτερη ημέρα των εργασιών.

Ο κ. Γκουτέρες εξήρε τις πρωτοβουλίες τόσο της παγκόσμιας όσο και της παναμερικανικής τράπεζας καθώς και των πολυεθνικών εταιριών για κινητοποίηση κεφαλαίων προς όφελος των προσφύγων που φτάνουν τα 200 δις. δολάρια, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 700 δεσμεύσεις οικονομικού και νομοθετικού περιεχομένου που ανακοινώθηκαν στο φόρουμ.

Την ίδια ώρα ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φίλιππο Γκράντι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ανάληψη δράσης, καθώς η ανθρωπότητα ζει την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην ιστορία της. Αύριο κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών του παγκόσμιου φόρουμ θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις γύρω από τον επιμερισμό των ευθυνών, της ενεργειακής επάρκειας και διαχείρισης των προσφυγικών υποδομών καθώς και της δημιουργίας ομάδας υποστήριξης ασύλου για χώρες που δεν διαθέτουν τέτοιο σύστημα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ζ. Κονταξή, Κ. Δαβάνης

Σχετικές ειδήσεις: Αυξάνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος