Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο και το Παρίσι, οι ακτιβιστές για τη σωτηρία των απειλούμενων ειδών καλούνται να βρίσκονται στους δρόμους το Σάββατο σε “παγκόσμια πορεία”, με την ευκαιρία της έναρξης, στο Γιοχάνεσμπουργκ, της Διεθνούς Συνόδου για τα όρια εκμετάλλευσης ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση (Cites).
Διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν σε 130 πόλεις σε όλον τον κόσμο, καθώς στο τραπέζι της Διεθνούς Συνόδου, θα βρίσκονται 62 προτάσεις “ζωής ή θανάτου” για 500 είδη ζώων, όπως είναι οι αφρικανικοί ελέφαντες, οι λευκοί ρινόκεροι, τα λιοντάρια, οι καρχαρίες αλλά και ο “αυθεντικός Pokemon”, ο παγκολίνος που βρίσκεται στο στόχαστρο των λαθροκυνηγών της Κίνας και του Βιετνάμ.
Αν και το διεθνές εμπόριο κεράτων ρινόκερου έχει απαγορευθεί από το 1977 βάσει της CITES, απόμένουν μόλις 25.600 ρινόκεροι από τα πέντε είδη στην άγρια φύση. Ο βασιλιάς της Σουαζιλάνδης αναμένεται μάλιστα να προτείνει να νομιμοποιηθεί διεθνώς το εμπόριο κεράτων κατά το συνέδριο στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Επιπλέον, Ζιμπάμπουε και Ναμίμπια προτείνουν να νομιμοποιηθεί το εμπόριο ελεφαντόδοντου, με δεδομένο ωστόσο, ότι περίπου 27.000 αφρικανικοί ελέφαντες εκτιμάται ότι σκοτώνονται κάθε χρόνο από κυνηγούς.
H Σύμβαση CITES του ΟΗΕ “καλύπτει” περισσότερα από 35.000 είδη ζώων και φυτών, ωστόσο η υλοτομία και η καταστροφή χλωρίδας και πανίδας, απειλεί ακόμη και την τριανταφυλλιά.
Ψηλά στην ημερήσια διάταξη της συνόδου στο Γιοχάνεσμπουργκ, βρίσκεται το θέμα του “εγκληματικού δικτύου” που διακινεί ροδόξυλο στην Ασία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος στη διάσκεψη των 182 χωρών που συνυπογράφουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών (CITES) σχετικά με το εμπόριο ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Σύμφωνα με ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες, η ΕΕ θα επιδιώξει αυστηρότερα διεθνή μέτρα κατά του παράνομου εμπορίου ειδών της άγριας χλωρίδας και πανίδας.
ΠΗΓΗ:Deutche Welle
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος