Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: Δέσμευση Νέων για Παγκόσμια Δράση

Η συμμετοχή των νέων είναι καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και την ενδυνάμωση των θεσμών. Η καμπάνια του ΟΗΕ για τους Νέους, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου, εστιάζει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία και στον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει.

Η φετινή καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Δέσμευση και Ενεργός Συμμετοχή των Νέων στην Παγκόσμια Δράση – Youth Engagement for Global Action» επισημαίνει τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι μπορούν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των εθνικών και παγκόσμιων θεσμών και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας τους. Παράλληλα, αναδεικνύει την ανάγκη εκπροσώπησης των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παγκόσμιων κρίσεων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η δέσμευση και η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι νέοι κατά την περίοδο της πανδημίας αναπτερώνει τις ελπίδες για τη γέννηση μιας διαφορετικής Ευρώπης.

Ο εορτασμός θα λάβει φέτος τη μορφή μιας συζήτησης με τη μορφή podcast από τη νεολαία για τη νεολαία, μαζί με ανεξάρτητα οργανωμένες εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο, για τη σημασία της συμμετοχής των νέων στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή.

Παράλληλα, μία καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #31DaysOfYOUth, “τρέχει” για όλον τον μήνα του Αυγούστου, με θέμα την δέσμευση των νέων για παγκόσμια δράση.

Το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο YouSmile

Από την ελληνική πλευρά, συμμετέχει στην παγκόσμια καμπάνια «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως Οργανισμός με συμβουλευτικό ρόλο στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), και διασυνδεδεμένο μέλος του Γραφείου Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UN DPI) και ενημερώνει για τη δράση του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου YouSmile και της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Από το 2009 με πρωτοβουλία των ίδιων των παιδιών/εθελοντών ΥouSmilers και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Οργανισμός συντονίζει την Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Παρέχοντας στην Ομάδα συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό ρόλο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έκανε πράξη το Άρθρο 12, για την Ελευθερία Έκφρασης και την Παιδική Συμμετοχή, που αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών.

Τα παιδιά μέλη εκπαιδεύονται συνεχώς ως προς τα δικαιώματά τους και οργανώνουν ενέργειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας, έχοντας παρουσία στα Ηνωμένα Έθνη, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στα πλαίσιο της 30ης επετείου από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Ομάδα πραγματοποίησε την καμπάνια «302010 – Δώσε μου το Δικαίωμα να Χαμογελάσω». Μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης, ανέδειξε τα πιο σημαντικά και επείγοντα ζητήματα αναφορικά με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών στη χώρα μας. Στη συνέχεια πραγματοποίησε συζητήσεις με διακεκριμένους επιστήμονες στις επιμέρους θεματικές.

Τα πορίσματα εντάχθηκαν σε Ψήφισμα με τις Προτάσεις / Θέσεις των παιδιών για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, τα οποία παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στην Υφυπουργό Παιδείας και σε άλλους αρμόδιους φορείς, από τους οποίους έλαβαν αναγνώριση και υποστήριξη για αυτή τους τη δράση. Στις 20 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εκδήλωση με τη συμμετοχή 600 μαθητών/τριών στο Υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΥouSmilers παρουσίασαν τις Προτάσεις και Θέσεις τους.

Στα 8 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου YouSmile, περισσότερα από 15.000 παιδιά και νέοι συμμετείχαν σε εθελοντικές δράσεις προσφέροντας ανακούφιση και χαμόγελο σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη και εκδηλώσεις με στόχο την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που τους αφορούν. Μεταξύ αυτών, ο σχολικός εκφοβισμός, η κακοποίηση παιδιών, οι φυγές εφήβων, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια (gaming) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ασφαλής χρήση του διαδικτύου.

Ειδικότερα, κατά τη φετινή χρονιά στις δράσεις του ΥouSmile και παρά τις αντίξοες συνθήκες, συμμετείχαν 5.388 μαθητές και μαθήτριες από 190 σχολεία πανελλαδικά.

Πηγή: UN, Το Χαμόγελο Του Παιδιού, YouSmile, Twitter

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος